G7: Στήριξη στην Ουκρανία, πίεση σε Ρωσία, Κίνα

Ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα, αποφάσισαν οι G7, που συνεδρίασαν την Κυριακή (26/6).

"Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.

Η "Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές"

θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αλλά και μόνο η χρήση του όρου "κινητοποίηση" σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού" ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.

Η κινεζική επίθεση "υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων ρευστού και σε σειρά επενδύσεων", σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι "ακόμη δεν είναι πολύ αργά" για την πρωτοβουλία της G7.

"Πολλές χώρες που έχουν λάβει πόρους ή επενδύσεις στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος συνειδητοποιούν πλέον, πολλά χρόνια μετά, ότι είναι περισσότερο χρεωμένες, ότι το ΑΕΠ τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ότι οι ονομαζόμενες επενδύσεις δεν έχουν αγγίξει τους πληθυσμούς τους", δήλωσε η ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.

Η υποσαχάρια Αφρική θα αποτελέσει ξεκάθαρα ύψιστη προτεραιότητα" της Σύμπραξης που θα υλοποιήσει η G7 δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Ασία είναι επίσης "πολύ σημαντικές περιοχές".

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους σε διάστημα πέντε ετών για τη χρηματοδότηση υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας της G7 να αντιμετωπίσει το σχέδιο Belt and Road της Κίνας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

"Είναι στο χέρι μας να δώσουμε μια θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι σκοπεύουμε να εντείνουμε την αλληλεγγύη μας για να καλύψουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες", δήλωσε η von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά, "εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για "μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους".

"Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μας και θα τονώσει τις οικονομίες μας", τόνισε ο κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 που ξεκίνησε σήμερα στη Βαυαρία.

Εμπάργκο-Κυρώσεις

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7. Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στην Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί. «Θα πλήξει απευθείας τους ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ. «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός, πρόσθεσε.

Οι Δυτικοί έχουν επιβάλει ήδη πολλές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητεί περισσότερες, έπειτα από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, μία πράξη βαρβαρότητας, όπως κατήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Απέναντι στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στην G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και η G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επαίνεσε την ενότητα των συμμάχων, την οποία «δεν περίμενε ο Πούτιν». Οι κάμερες συνέλαβαν τους ηγέτες της G7 να λοιδορούν κατά την διάρκεια άτυπης συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας και την γνωστή πόζα του με γυμνό τον κορμό σε φωτογραφία του 2009.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει αύριο στις εργασίες της συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου, τόνισαν ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Θεωρούν ότι «η ανατροπή της πορείας της σύρραξης είναι δυνατή», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

G7ΡωσίαΚίναΟυκρανίαΗΠΑΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στήριξη, Ουκρανία, Ρωσία Κίνα,stirixi, oukrania, rosia kina