Fourlis: Οι στόχοι, η αναπτυξιακή πορεία και ο ενεργειακός «πονοκέφαλος»

13:16 8/9/2022 - Πηγή: Reporter

Σε μια πολύ καλή χρονιά, παρά τις δυσκολίες, ποντάρει για το 2022 ο Όμιλος Fourlis. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ομίλου, με βάση όσα ανέφερε σε conference call χθες, για την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει μια πολύ καλή πορεία, λόγω του τουρισμού, καθώς πέρα από το πρώτο εξάμηνο το τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πωλήσεις είναι σημαντικά αυξημένες.

Μάλιστα, όπως

αναφέρθηκε οι πωλήσεις του ομίλου να τρέχουν με ρυθμό 6% πάνω από τα περσινά επίπεδα και 7% συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα η διοίκηση προβλέπει κύκλο εργασιών περίπου 500 εκατ. ευρώ με Ebit margin γύρω στο 2,5-3% για φέτος ενώ βάζει τον πήχη στα 750 εκατ. ευρώ για το 2025 σε σχέση με τις πωλήσεις και το Ebit margin στο 8% -συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων της Holland & Barrett.

Συγκεκριμένα, για το 2025, ο στόχος για τον κύκλο εργασιών της ΙΚΕΑ είναι στα στα 450 εκατ. ευρώ, της Intersport στα 250 εκατ. ευρώ και της Holland & Barrett (H&B) στα 50 εκατ. ευρώ (συνολικά 750 εκατ. ευρώ). Κι αυτό ως αποτέλεσμα των επενδύσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Βασίλης Φουρλής, στο conference call. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις το 2022 ανέρχονται στα 20-22 εκατ. ευρώ.

Το εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του Ομίλου στο α' εξάμηνο ανήλθαν σε 212,6 εκατ. ευρώ αυξημένες πάνω από 3% συγκριτικά με το 2019, με την ανάπτυξη να φτάνει το 9% στον κλάδο αθλητικών ειδών και με τα είδη οικιακού εξοπλισμού να κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα. Σε επίπεδο κερδοφορίας, σημειώνεται ότι το gross margin είναι βελτιωμένο κατά 2 μονάδες, ήτοι 45,6% στο α' εξάμηνο από 43,6% πέρυσι και αναμένεται να παραμείνει καλή η επίδοση μέχρι το τέλος του έτους. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 212,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του α' εξαμήνου, με 123,5 εκατ. ευρώ να αφορούν τις δραστηριότητες στη λιανική και 89 εκατ. ευρώ στο real estate.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε € 9,7 εκατ. έναντι κερδών € 13,3 εκατ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 1,2 εκατ. έναντι € 0,9 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία (Trade Estates ΑΕΕΑΠ) ποσού € 5,8 εκατ.. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν € 2,5 εκατ. ευρώ.

Το ενεργειακό κόστος

Πάντως το κόστος ενέργειας λειτουργεί ως μια μεγάλη “τρύπα” που απορροφά κερδοφορία. Μάλιστα ανήλθε το πρώτο εξάμηνο 4,6 εκατ. ευρώ την ώρα που στο σύνολο του 2019 ήταν 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα αποτελεί το πλέον το 5,6% των λειτουργικών εξόδων του 1ου εξαμήνου του 2022. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες κινείται πέριξ του 4%.

«Δεν υποτιμούμε τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος αλλά πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση.

ΙΚΕΑ: Εκτίναξη των πωλήσεων

Στις επιμέρους μονάδες του Ομίλου ο τζίρος της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) έφτασε στα 131.6 εκατ. ευρώ έναντι 111,4 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 18,1%.

Οι πωλήσεις στα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο εξάμηνο. Μικρότερη αύξηση τζίρου είχαν τα ΙΚΕΑ στις υπόλοιπες χώρες όπου σε σχέση με πέρυσι αναπτύχθηκαν κατά 9,7%.

Το EBITDA (OPR) αυξήθηκε κατά 600.000 ευρώ και ανήλθε στα 7,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 5 μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ (3 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο, και 1 στη Βουλγαρία), 6 μεσαίου μεγέθους καταστήματα (4 στην Ελλάδα και 2 στη Βουλγαρία) και 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pickup-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ (6 από αυτά στην Ελλάδα, 2 στην Βουλγαρία και 1 στην Κύπρο).

Εως το 2024 θα λειτουργήσουν άλλα τρία ΙΚΕΑ, σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό. Συνολικά με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που όμιλος λειτουργεί τα ΙΚΕΑ θα ανοίξουν πέντε καταστήματα μεσαίου μεγέθους 5,000 – 12,000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1,000 – 2,000 τ.μ.

Αναφορικά με τα προβλήματα που διεθνώς επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαθεσιμότητα προϊόντων, κυρίως στον κλάδο οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, η μέχρι σήμερα επίδραση τους συνεχίζει να είναι σημαντική, αλλά με τάση βελτίωσης.

Αύξηση τζίρου αλλά ζημιές για Intersport & TAF

Ο τζίρος σε Intersport & The Athlete’s Foot αυξήθηκε κατά 9,4% και διαμορφώθηκε σε 81,2 εκατ. ευρώ έναντι 74,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% , ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 5,1%, συγκρινόμενες με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στο EBITDA το οποίο ανήλθε σε 3,8 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος FOURLIS αριθμεί σήμερα 133 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 55 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 12 στην Τουρκία, 10 στη Βουλγαρία και 7 στην Κύπρο. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους προστέθηκε στο δίκτυό της ένα νέο κατάστημα στην Κόρινθο ενώ έκλεισε και ένα κατάστημα στην Τουρκία. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία. Παράλληλα, σε Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία και Τουρκία λειτουργούν Καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (ecommerce).

Το brand “Holland & Barrett”

Επιπλέον, έως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ανοίξουν δύο φυσικά καταστήματα Holland & Barrett ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο στόχος είναι για δίκτυο 120 καταστημάτων με πωλήσεις στα 50 εκατ. ευρώ το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η μπράντα Holland & Barrett, είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες και βέβαια μεγάλες της Ευρώπης στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας, με την εταιρεία WELLNESS MARKET MAE.

H Holland & Barrett ιδρύθηκε το 1870 και για πάνω από 150 χρόνια οι καταναλωτές την εμπιστεύονται για τα προϊόντα ευεξίας. Διαθέτει ένα δίκτυο πλέον των 1.600

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Με χαρτοφυλάκιο αξίας 286 εκατ. ευρώ και επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου Φουρλή προετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της αποφασίστηκε ειδικότερα η εισαγωγή των μετοχών της στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), σε συνδυασμό με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Προς υλοποίηση των παραπάνω στις 8/8/2022 η Trade Estates υπέβαλε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα έγκρισης του περιεχομένου σχεδίου ενημερωτικού δελτίου σχετικά με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο ακριβής χρόνος εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑΑ δεν έχει προσδιοριστεί και όπως εκτιμάται θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

FourlisΣΤΟΧΟΙανάπτυξηΕνέργειαΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Fourlis,