Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Το TTF δεν είναι αξιόπιστος δείκτης – Οι ανατιμήσεις στο αέριο είναι προϊόν κερδοσκοπίας

12:09 8/9/2022 - Πηγή: Fortune

Σε σύσταση για την αντικατάσταση του ολλανδικού TTF με κάποιον άλλο δείκτη προβαίνει ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς με ανάρτησή του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Μάλιστα, όπως λέει, δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά

υψηλές τιμές φυσικού αερίου».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ξιφαρά, «Πρέπει να παραμείνει το ολλανδικό TTF το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης αλλά και των μελλοντικών προκλήσεων. Η εκτίμησή μου είναι – και υποστηρίζεται από τα γεγονότα – ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με ρευστό αναφορά που βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης».

To άρθρο Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Το TTF δεν είναι αξιόπιστος δείκτης – Οι ανατιμήσεις στο αέριο είναι προϊόν κερδοσκοπίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα