Deutsche Bank: «Βλέπει» ανάπτυξη 6,1% για την Ελλάδα το 2022

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,1% το 2022, από μόλις 2% το 2021, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, η ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο θα επιτευχθεί λόγω της ενεργοποίησης από το δεύτερο εξάμηνο φέτος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της σταδιακής επαναφοράς

στην κανονικότητα.

Εξετάζοντας συνολικά τις επιπτώσεις του Ταμείου Ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης, η Deutsche Bank αναφέρει πως για να κλείσει το επενδυτικό κενό ύψους 1,7 τρισ. ευρώ στην ζώνη του ευρώ θα πρέπει οι πόροι του Ταμείου να πυροδοτήσουν σημαντικές (ιδιωτικές και δημόσιες) επενδύσεις.

Το πραγματικό ερώτημα για την Ευρώπη, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, είναι εάν το Next Generation EU θα μπορέσει να δώσει πραγματική ώθηση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, κάτι που εξαρτάται και από τη διάθεση μετασχηματισμού που έχουν οι χώρες της Ε.Ε.

Τέτοια προγράμματα δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται μέσω έκδοσης χρέους έχει αποδειχθεί από μελέτη του ΔΝΤ πως οδηγούν σε βάθος 5ετίας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5 φορά και δαπανών κατά 3 φορές.

Μία μακροπρόθεσμη πάντως ώθηση στην οικονομίας της ευρωζώνης πέρα από του πόρους του Ταμείου απαιτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου και αποσαφήνιση του πλαισίου γύρω από την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑελληνική οικονομίαΤαμείο ΑνάκαμψηςΕπενδύσειςnext Generation EU
Keywords
Τυχαία Θέματα