Creta Farms: Επόμενες κινήσεις και ο αγώνας επιστροφής στο ράφι

Η τελική έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων των πιστωτριών τραπεζών μένει για να «κλειδώσει» οριστικά η συμφωνία για τη μεταβίβαση της Creta Farms στην Ιmpala του Δ. Βιντζηλαίου. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από 10 μέρες, οι πιστώτριες Τράπεζες και ο σύμβουλος στη διαδικασία μεταβίβασης, η ΕΥ, κατέληξαν να προκρίνουν το σχέδιο για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, που κατέθεσε ο Δημήτρης Βιντζηλαίος,

που σημειώνεται ότι ελέγχει και την επίσης αλλαντοβιομηχανία Λακωνική Τροφίμων. Η Impala επεκράτησε της Lime Capital καθώς κρίθηκε ότι ήταν βελτιωμένη η πρόταση που κατέθεσε προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Impala για την επόμενη μέρα της Creta Farms θα αναλάβει να πληρώσει το 41,5% των χρεών που έχει η κρητική βιομηχανία δηλαδή προτείνει «κούρεμα» 58,5%, ενώ έχει επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ για την τόνωση της παραγωγής και την παρουσία της εταιρίας στην αγορά. Παράλληλα, κατέθεσε, όπως αναφέρεται, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την εταιρία. Στον αντίποδα, η Lime Capital κατέθεσε πρόταση για την αποπληρωμή του 38% των δανείων ύψους 109 εκατ. ευρώ της Creta Farms, δηλαδή ζητούσε «κούρεμα» 62%.

Μετά την έγκριση της πρότασης από τα αρμόδια όργανα διοίκησης των τραπεζών μπαίνει μπρος η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών, όπου προαπαιτούμενο είναι η έγκριση των κινήσεων από την έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farms (οι μετοχές των αδελφών Δομαζάκη περίπου που ανέρχονται στο 75% έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες). Η ΓΣ έχει ορισθεί για τις 23 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία αναμένεται να κατατεθεί αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου με βάση τα άρθρα 106β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η κατάθεση της αίτησης αναμένεται ότι θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η απόφαση από το δικαστήριο δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ η εταιρία μέσω «ενέσεων» κεφαλαίου από τις τράπεζες θα πρέπει να κινηθεί ώστε να μην πληγεί περαιτέρω και να καλύψει το στοκ αλλά και την επανάκτηση της θέσης της στα ράφια. Σημειώνεται ότι με «νύχια και με δόντια» σε πολλά σούπερ μάρκετ υπάρχει ακόμη προϊόν σε κάποιους λίγους κωδικούς, ενώ το στοκ έχει εξαφανιστεί όλο αυτό το διάστημα. Στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγή ώστε να προλάβει η εταιρία τη θερινή σεζόν και τα ξενοδοχεία που ανοίγουν (μιας και οι γιορτές, όπου ένας σημαντικός τζίρος καταγράφεται, είναι πολύ κοντά).

Γιώργος Αλεξάκης

creta farms
Keywords
Τυχαία Θέματα