BoE: Σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 16ετίας του 5,25%

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία μπήκε σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά και την απότομη πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (MPC) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή φορά,

κρίνοντας ότι έπρεπε να περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει πιο κοντά στο στόχο του 2%, προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Όπως αναφέρει η BoE, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο από 4% προηγουμένως και πρόκειται να υποχωρήσει σε περίπου 2% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μισθοί παρέμειναν ισχυροί σε αρκετούς τομείς της βρετανικής οικονομίας, εντείνοντας τις ανησυχίες των μελών της MPC, που φοβούνται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ξανά, αν δεν παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο.

Οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν 5,5% κατά μέσο όρο έως τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Η απόφαση να παραμείνει το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 λήφθηκε με πλειοψηφία οκτώ έναντι ενός μεταξύ των μελών της επιτροπής. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε ψήφος υπέρ μίας αύξησης του επιτοκίου, κάτι που εκλαμβάνεται ως ένδειξη πως μάλλον σύντομα, πιθανότατα τον Ιούνιο, το επιτόκιο θα αρχίσει να κινείται καθοδικά.

#Τράπεζα_της_Αγγλίας
Keywords
Αναζητήσεις
boe-stathera-ta-epitokia-sto-ypsilo-16etias-tou-525.htm
Τυχαία Θέματα