Bloomberg: Κίνδυνος «τρύπας» $4 τρισ. στην οικονομία «στοιχειώνει» το ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να συγκεντρωθούν τις επόμενες μέρες οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών, με την προειδοποίηση για πιθανή απώλεια 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, αυτή είναι η «τρύπα» ίση με το ΑΕΠ

της Γερμανίας στις προοπτικές ανάπτυξης έως το 2026, την οποία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα ως «διαφαινόμενο κίνδυνο».

Το γεγονός ότι οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πλήρως δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του Covid-19 στις αρχές του 2020, δείχνοντας πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι περιορισμένη παρηγοριά δεδομένων άλλων «πονοκεφάλων».

Η τρέχουσα συρροή οικονομικών, κλιματικών κρίσεων και κρίσεων ασφαλείας δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουν δει οι υπεύθυνοι χάραξης παγκόσμιας πολιτικής από το 1945. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία, όπως ο όλεθρος στις αναδυόμενες αγορές που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ταιριάζουν με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

«Το μεγάλο ερώτημα για τις συνεδριάσεις είναι: Τι θα κάνουμε όσον αφορά στη θεσμική αντίδραση σε αυτό, πέρα από τη συνήθη λειτουργία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μασούντ Αχμέντ, πρόεδρος του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη με έδρα την Ουάσιγκτον.

Μερικά από τα θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των αξιωματούχων:

Το ΔΝΤ δημοσιεύει αυτή την Τρίτη την πρόβλεψή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική. Την περασμένη εβδομάδα, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2023 θα μειωθεί.Ουκρανία: Η χώρα στην οποία εισέβαλαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο θα παραμείνει στο επίκεντρο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή ένα δάνειο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, τον πρώτο του δανεισμό προς το έθνος από τις αρχές Μαρτίου.Τιμές τροφίμων: Το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια νέα έκτακτη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα έθνη που πλήττονται από την αύξηση του γεωργικού κόστους.Βρετανία: Η χώρα παραμένει ευάλωτη μετά την αναταραχή της αγοράς που ανάγκασε μια μερική στροφή σε ένα πακέτο φορολογικών περικοπών από την κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας.Fed: Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πλήττει άλλες οικονομίες. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος και το ένα τέταρτο των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται κοντά σε κίνδυνο χρέους.Κλίμα: η κρίση επιδεινώνεται, όπως έδειξαν πρόσφατα οι καταστροφές από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έως τον τυφώνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα.ΔΝΤΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloombergπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Κίνδυνος, ΔΝΤ,Bloomberg, kindynos, dnt