Οι κορυφαίοι Έλληνες «παίκτες» στην αγορά μεταφοράς LNG

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αφού σύμφωνα με τα στοιχεία διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, με 133 LNG carriers, ενώ υλοποιούν και πρόγραμμα ναυπήγησης για επιπλέον 39 πλοία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, οι κορυφαίοι Έλληνες «παίκτες» καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην αγορά μεταφοράς LNG,

με τους Ιάπωνες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 124 LGN carriers.

Παράλληλα, σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά καταλαμβάνουν οι Νοτιοκορεάτες με 49 LNG carriers, οι πλοιοκτήτες από το Κατάρ, καθώς και οι Κινέζοι εφοπλιστές, οι οποίοι διαχειρίζονται 45 και 25 βαπόρια αντίστοιχα.

Κυρίαρχοι οι Έλληνες εφοπλιστές

Βάσει των στοιχείων του οίκου, που δημοσίευσε η Ναυτεμπορική, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν συνεχώς σε νέα και υψηλής ποιότητας αποδοτικά πλοία, χτίζοντας στόλους οι οποίοι θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, και όχι μόνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Intermodal, την πρώτη θέση αναφορικά με τον στόλο LNG carriers καταλαμβάνει η Maran Gas, του εφοπλιστικού ομίλου της Μαρίας Αγγελικούση. Σήμερα, η Maran Gas διαχειρίζεται 40 LNG carriers, ενώ διαθέτει βιβλίο παραγγελιών για 11 ακόμη βαπόρια, η παράδοση των οποίων εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα από το 2023 έως και το 2026.

Ο όμιλος GasLog, του Πήτερ Λιβανού έρχεται στη δεύτερη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές στην αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο όμιλος διαχειρίζεται 32 LNG carriers, ενώ ναυπηγεί τέσσερα ακόμη. Στα πλοία του στόλου συμπεριλαμβάνονται και τα βαπόρια της εισηγμένης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο GasLog Partners.

Επόμενη στην κατάταξη είναι η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου, στον στόλο της οποίας εντοπίζονται 17 LNG carriers. Παράλληλα, υλοποίει ναυπήγηση για επτά ακόμη βαπόρια τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το 2025.

Σε σημαντικές θέσεις στη λίστα βρίσκονται και οι TMS Cardiff Gas του Γιώργου Οικονόμου, Capital Gas και Alpha Gas, του ομίλου της Άννας Αγγελικούση. Ειδικότερα, η TMS Cardiff, σύμφωνα με τα στοιχεία έχει παραγγείλει έξι LNG carriers, αξίας περίπου 1,4 δισ. δολαρίων, με προγραμματισμένες παραδόσεις έως το 2026. Από την άλλη η Capital Gas, βάσει των στοιχείων της Intermodal, ναυπηγεί οκτώ πλοία με παράδοση μέχρι το 2026, η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1,5 δισ. Όσον αφορά στην Alpha Gas, εκείνη διαθέτει πέντε LNG carries, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένει την παραλαβή ακόμη τριών νεότευκτων.

Τη λίστα «κλείνουν» η Thenamaris, συμφερόντων του Νικόλα Μαρτίνου, η Minerva Gas του Ανδρέα Μαρτίνου, η Tsakos Energy Navigation του Νικόλα Τσάκου, η Latsco Marine Management και η Chandris (Hellas). Η Thenamaris διαχειρίζεται συνολικά έξι LNG carries, η Minerva Gas διαθέτει τέσσερα βαπόρια, η Tsakos Energy Navigation μετράει μέχρι στιγμής στον στόλο της τρία πλοία, ενώ οι τελευταίες διαχειρίζονται δύο πλοία.

ΕΛΛΑΔΑLNGμεταφοράcarriersΈλληνεςεφοπλιστέςΑγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα