Big και Mid Cap τέλος – Έρχεται η Αγορά Αξιών

Σε μία ευέλικτη και σύγχρονη αγορά μετατρέπεται από τον Μάιο το ΧΑ. Ηδη βρίσκεται στη διάθεση των φορέων το κείμενο διαβούλευσης τόσο για τη βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς και των παραγώγων όσο και των αλλαγών στους δείκτες FTSE, αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει δείκτης FTSE για μία μόνο μετοχή.Η εικόνα του ΧΑ προς τους ξένους, αν θέλει να λέγεται διεθνοποιημένη αγορά, αλλάζει. Οι φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος Απριλίου και σε ένα από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου,
θα έχουν αποφασίσει και θεσμοθετήσει τις νέες αλλαγές.
ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Κατ' αρχήν, μεγάλη και μικρή κεφαλαιοποίηση καταργούνται και δημιουργείται μία νέα, ενιαία και αδιαίρετη αγορά, που θα λέγεται πλέον Αγορά Αξιών. Επιτήρηση, αναστολή, εβδομαδιαία και ωριαία διαπραγμάτευση παραμένουν ως έχουν. Για τη νέα Αγορά Αξιών απαιτούνται ως ελάχιστα ίδια κεφάλαια τα 3 εκατ. ευρώ και θετικό EBITDA για τις 2 τελευταίες χρήσεις.
Κέρδη προ φόρων θα πρέπει να εμφανίζουν για τις δύο τελευταίες χρήσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Η ελάχιστη διασπορά που απαιτείται είναι της τάξης του 25%, αλλά 15% απαιτείται για κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο φορολογικός έλεγχος που απαιτείται είναι για όλες τις χρήσεις που έχουν δημοσιευτεί οικονομικές καταστάσεις, πλην της τελευταίας (σ' αυτό το σημείο δεν αλλάζει κάτι).
ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Αλλαγές έρχονται και ως προς τη δέσμευση (lock - in) των μετοχών. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% επιτρέπεται να μεταβιβάσουν κατά το πρώτο έτος μετά την εισαγωγή κατ' ανώτατο όριο, το 25% του συνόλου των μετοχών τους, εφόσον πληρούν το κριτήριο της κερδοφορίας και των ιδίων κεφαλαίων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η αλλαγή που έρχεται με τη νέα Αγορά Αξιών, οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ, επιτρέπεται να μεταβιβάσουν κατά το πρώτο έτος μετά την εισαγωγή, μετοχές που αντιστοιχούν κατ' ανώτατο όριο σε ποσοστό 25% του συνόλου των μετοχών τους.
Ο θεσμός του ειδικού συμβούλου «κληρονομείται» από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και στη νέα Αγορά Αξιών με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά για δύο χρόνια. Επίσης, οι εισηγμένες που θα συμμετέχουν στη νέα κατηγορία έχουν υποχρεώσεις ενημέρωσης προς τους αναλυτές, κάτι που ήταν προαιρετικό για τις εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Αλλαγές στους δείκτες FTSE
Οπως αναφέρει το ΧΑ στην πρότασή τους προς τους φορείς δηλαδή στην Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών, στους χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) και την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, «οι μετοχές των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη νέα Αγορά Αξιών θα αποτελούν το περιβάλλον επιλογής των δεικτών FTSE». Προτείνεται, λοιπόν, η διατήρηση μόνο των βασικών δεικτών FTSE/XA:
- FTSE/XA 20
- FTSE/XA Mid Cap
- FTSE/XA Small Cap
ως μέσου καταγραφής των τάσεων Large, Mid & Small εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑ. Δηλαδή, προτείνεται:
- Με
Keywords
Τυχαία Θέματα