11 διαγραφές εισηγμένων το 2020- Αδειάζει το ταμπλό από εταιρίες-ζόμπι

Πολλά χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρίες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν προσελκύει νέες εταιρίες το Χρηματιστήριο. Εδώ και μία τετραετία έχει πάψει να αποτελεί πόλο εισαγωγής νέων εταιριών αφού η φετινή είσοδος της Epsilon Net αποτελεί μετάταξη από την Εναλλακτική αγορά στην Κύρια αγορά.

Ήδη εισήλθαμε στον 11ο

χρηματιστηριακό μήνα του 2020 και μετράμε 11 διαγραφές εισηγμένων.

Ειδικότερα έχουν διαγραφεί στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ στις 12 Μαρτίου, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν 3 πρώην εισηγμένες (Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και στις 4 Δεκεμβρίου διαγράφονται οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Αρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 3 είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για την χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρίες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρίες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Δεν μπορεί το Χρηματιστήριο να στηρίζεται σε 7-8 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 4-5 εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι υπόλοιπες 160 μετοχές να παραμένουν στο ταμπλό αδρανείς και ανύπαρκτες επιχειρηματικά.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

χρηματιστήριοχαρτοφυλάκιοεισηγμένεςχρηματιστηριακό ταμπλόΒωβόςΠήγασοςΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα