Μετά το Πάσχα η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου

11:08 28/2/2018 - Πηγή: Dimosio

Μετά το Πάσχα, στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, φαίνεται πως θα εξεταστεί η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 και η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου ορίου από το 2019 (αντί για το 2020). Κυβέρνηση και πιστωτές θεωρούν ότι για το καυτό αυτό ζήτημα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αφού προηγουμένως προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο

του ΔΝΤ και αφού προκύψουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Ετσι, οι σημερινές συναντήσεις των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών του κουαρτέτου με τους συναρμόδιους υπουργούς στο ξενοδοχείο Χίλτον θα ξεκινήσουν από τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης (επιλογή νέων Γενικών Γραμματέων υπουργείων και διευθυντών, κινητικότητα, αξιολόγηση κ.λπ.), που αποτελούν έναν από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα συζητηθούν η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τα χρηματοπιστωτικά (μείωση «κόκκινων» δανείων κ.λπ.) και τα εργασιακά (επανεξέταση της λειτουργίας της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων κ.ά.).

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αύριο. Σχεδόν ταυτόχρονα, θα ανοίξει στις Βρυξέλλες το θέμα του χρέους. Το Euro Working Group θα εξετάσει αύριο το βράδυ την τεχνική λύση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, με βάση τη γαλλική πρόταση, που δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα