Καίριο πλήγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις έχει καταφέρει η πολυετής κρίση

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους λόγω των πολυπληθών δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Icap στο 10ο Credit Risk Management Conference, το 73% των επιχειρήσεων συνεχίζει να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με καθυστερήσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2016, που έφθασε το 70%.

Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις

εμφανίστηκαν στην περίοδο των μνημονίων πιο ευάλωτες από τις μεγάλες με τον δείκτη ασυνέπειάς τους να είναι σταθερά μεγαλύτερος. Το 2016 το χάσμα μεταξύ τους έγινε ακόμη μεγαλύτερο με τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων να παραμένουν, σε ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου, με διαρκή όμως σημάδια βελτίωσης. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το ισοζύγιο μεταξύ ιδρύσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων εμφάνισε καθοδική τάση. Το 2015 σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο στην κερδοφορία, για πρώτη φορά. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2016 με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν βελτίωση της κερδοφορίας και των καθαρών κερδών, για τη διετία 2015-2016.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, έκανε επίσης αναφορά στην έλλειψη αναχρηματοδοτήσεων και πιστώσεων κατά το 2015, η οποία οδήγησε σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων έναντι των μακροπρόθεσμων, με εμφανή την τάση των επιχειρήσεων να μειώνουν του όρους πίστωσης. Αυτή τη στιγμή το 20% των επιχειρηματιών συνεχίζει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 60 ημέρες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δύναται να συνεχιστεί και το 2017 υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», καθώς και της ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που «καίνε» τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως η αναγκαιότητα της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, η επιτυχής και άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και η κρισιμότητα της ρευστότητας και του πιστωτικού κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα