Ερχεται νέα χαλάρωση στα capital controls – Τι ακριβώς θα ισχύει

Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στην απελευθέρωση των αναλήψεων για το 100% των κεφαλαίων που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες.

Ένα ακόμα βήμα προς την οριστική άρση των capital controls θα γίνει το επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στην απελευθέρωση των αναλήψεων για το 100% των κεφαλαίων

που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες.

Κι αυτό καθώς η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τους θετικούς οιωνούς για την άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Εξάλλου και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την παροχή ρευστότητας του ELA μειώνεται σταθερά.

Ως εκ τούτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογράψει για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σήμερα, η ανάληψη κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό επιτρέπεται μέχρι ποσοστού 50%, για χρηματικά ποσά τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 23/7/2016 έως και τις 31/8/2017 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται μέχρι ποσοστού 30%, ενώ για χρηματικά ποσά που έχουν μεταφερθεί από 18/7/2015 μέχρι και 22/7/2016 η ανάληψη είναι δυνατή έως ποσοστού 10%.

Χαλάρωση, τέλος, των περιορισμών αναμένεται και σε επίπεδο ανοίγματος νέου λογαριασμού, το οποίο θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν διατηρεί άλλο λογαριασμό. Σήμερα απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το άνοιγμά τους δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα. Απαγορεύεται επίσης η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα