Αναστολή εφαρμογής του ΠΔ για τη ναυαγοσωστική ασφάλεια από τους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ

15:06 25/4/2018 - Πηγή: Dimosio

Την άμεση αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 7 του ΠΔ 31/2018 που αφορά στη ναυαγοσωστική ασφάλεια και την υποχρεωτική πρόσληψη από τους δήμους ναυαγοσωστών σε οργανωμένες ή μη παραλίες που είτε διαχειρίζονται οι ίδιοι ή παραχωρούνται σε τρίτους ζητά η ΚΕΔΕ με σημερινή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν

οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ είχε εξαρχής εκφράσει την αντίθεσή της για το νέο ΠΔ καθώς μετακυλύει στους δήμους το σημαντικό οικονομικό κόστος της ναυαγοσωστικής ασφάλειας αφού υποχρεώνονται να καλύψουν επιπλέον δαπάνες όχι μόνο για τις παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτές που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.

Με το νέο διάταγμα προβλέπεται η πρόσληψη από το δήμο περισσότερων ναυαγοσωστών από εκείνων που αρχικά προβλεπόταν. Επίσης ορίζει ότι κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μ. εκατέρωθεν του βάθρου και εφόσον ο υπόχρεος δήμος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τρεις (3) ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσωστών.

Ρητά επίσης διευκρινίζεται ότι οι δήμοι, πέραν των παραπάνω υποχρεώσεων, οφείλουν επιπλέον να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις και ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισης τους, ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, καθώς και έναν χειριστή, που θα είναι νέο πρόσωπο, πέραν των ναυαγοσωστών, και το οποίο επίσης θα προσλαμβάνει ο δήμος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δήμοι, ιδίως οι νησιωτικοί, θα κληθούν να πληρώσουν το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται, το οποίο θα αφορά προμήθεια ή εκμίσθωση ταχύπλοων σκαφών, πρόσληψη χειριστών, πρόσληψη ναυαγοσωστών και μάλιστα περισσότερων, αφού αφενός μεν μικραίνει η απόσταση από 300 στα 200 μέτρα που θα επιτηρείται από τους ναυαγοσώστες.

Η ΚΕΔΕ, με επιστολή του προέδρου Γ. Πατούλη προς τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, είχε τονίσει ότι με το νέο ΠΔ απονέμεται στους δήμους μία πρόσθετη αρμοδιότητα για την ναυαγοσωστική κάλυψη όλων των ακτών, χωρίς να εκχωρούνται και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι όπως επιβάλλεται και από το Σύνταγμα, και ζητούσε:

Την τροποποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου 7 προς την κατεύθυνση της ρητής πρόβλεψης του ειδικού τρόπου και του ύψους της χρηματοδότησης των δήμων για την επιπρόσθετη αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν, αυτή της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών της διοικητικής τους επικράτειας.Την κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 7 του επίμαχου Π.Δ/γματος που ορίζει την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης παραλιών που παραχωρούνται από τις Περ. Δ/νσεις ( Π.Δ.Δ.Π) και Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου οι δήμοι να υπέχουν την ευθύνη της νέας αυτής αρμοδιότητας αποκλειστικά και μόνο για τις παραλίες που παραχωρούν ή εκμισθώνουν και για καμία άλλη εκτός δικαιοδοσίας τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα