Βόμβα: Εδωσε όπλα η Τουρκία για τη συμφωνία

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ωμό εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία, προκειμένου να συναινέσει στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, με αντάλλαγμα την παράδοση στρατιωτικού υλικού.
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξαν ότι η Αγκυρα εκβίασε την Τρίπολη προκειμένου να συναινέσει στην «παράνομη συμφωνία».
Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,

έλαβε «στρατιωτικό οπλισμό», ο οποίος παραδόθηκε σε λιμάνι της χώρας. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης, όσο και το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο οπλισμός.
Οσον αφορά την κατάθεση των συντεταγμένων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.
«Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας» διερωτήθηκαν, στη συνέχεια.
Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας, κάτι το οποίο εξετάζεται από την ΕΕ, παρότι η Αθήνα δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη.
Ρητή καταδίκη διεκδικεί η Αθήνα
Στο μεταξύ, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.
Μάλιστα, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.
Το προσχέδιο της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».
Μάλιστα, σύμφωνα με το «real.gr», το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου είναι το εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ης Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, ο οποίος θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.
Αλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).
Βέβαια, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με έδρα την Τρίπολη, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.
Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη
Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.
Πρόκειται, ειδικότερα, για επίσημο έγγραφο της γειτονικής χώρας, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμφωνο μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη (σ.σ. με έδρα την Τρίπολη), υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση των συντεταγμένων έρχεται μία ημέρα, μετά την πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ στις ελληνικές επιστολές, στις οποίες η συμφωνία περιγράφεται ως «παράνομη».
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα