“Το παλιόπαιδο” αλλάζει των κόσμο των νέων με τη μουσική

“Το Παλιόπαιδο” είχε όνομα, αλλά κανείς δεν το γνώριζε…
Φορούσε γκρίζα ρούχα, ήταν φτωχό και θλιμμένο , έκλεβε μερικές φορές , έμπλεξε σε μια συμμορία, βρέθηκε στα χέρια του κι ένα όπλο… μέχρι που το όπλο αντικαταστάθηκε από ένα βιολί και η συμμορία από μια ορχήστρα… Η τέχνη μπορεί να είναι λυτρωτική, ψυχοθεραπευτική ή ακόμα και να σώσει ζωές. Το “ Παλιόπαιδο” ξαναβρήκε τ όνομά του που ήταν Φέλιξ, (Φέλιξ που σημαίνει τυχερός, ευτυχισμένος).
“Το Παλιόπαιδο” είναι η ιστορία ενός συνηθισμένου παιδιού όπως όλα

τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Η ιστορία έγινε βιβλίο, το βιβλίο έγινε θεατρικό έργο (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση) και το έργο ανεβαίνει στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε μια μουσικοθεατρική παράσταση-εκπαιδευτική πρόταση , με την οποία συμπράττουν νέοι ηθοποιοί (της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ) , μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και 20 σπουδαστές του El Sistema Greece.
Η ήδη πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου από τις αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema:
Tο El Sistema Greece είναι ένα μουσικό πρόγραμμα. Από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
Στο Καράκας της Βενεζουέλας , ένας µουσικός και οικονοµολόγος, ο Χοσέ Αντόνιο Αµπρέου, ονειρεύτηκε πως η µουσική θα µπορούσε να αλλάξει τη ζωή φτωχών και περιθωριοποιηµένων παιδιών. Tο 1975, µαζί µε εθελοντές δασκάλους και µια πρώτη οµάδα 11 παιδιών, δημιουργήθηκε η πρώτη ορχήστρα. Το σχέδιό του, που υιοθετήθηκε αµέσως και υποστηρίζεται έκτοτε από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, γνωστό ως El Sistema, δεν είναι µόνο ένας διαφορετικός τρόπος εκµάθησης µουσικής, αλλά ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην παιδική και νεανική εγκληµατικότητα, ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό. Ο σπόρος έχει σήµερα ως “καρπούς” πάνω από 150 παιδικές και νεανικές ορχήστρες, 90 από αυτές συµφωνικές. Πάνω από 500.000 παιδιά σ’ ολόκληρη τη Βενεζουέλα είναι µέλη κάποιας ορχήστρας. “Καρπός” του El Sistema είναι και η Simon Bolivar Orchestra, η παγκοσµίου φήμης Συµφωνική Ορχήστρα της Βενεζουέλας.
Οι αρχές του El Sistema εφαρµόζονται πλέον σε 60 χώρες ανά τον κόσµο. Το El Sistema Greece (το ελληνικό παράρτημα του προγράμματος) ξεκίνησε στα 2016 στο προσφυγικό camp της Μόριας (στη Μυτιλήνη) και επεκτάθηκε σε αστικούς πληθυσμούς (η έδρα του βρίσκεται πλέον στην Κυψέλη, μια πολυπολιτισμική περιοχή του αθηναϊκού κέντρου).
“ Η θετική επίδραση της τέχνης γενικότερα και της μουσικής ειδικά – στην παιδική και εφηβική ψυχολογία είναι καταλυτική. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά γοητεύονται από την παραβατικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας ο σχολικός εκφοβισμός (μπούλινγκ) είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών περισσότερο “ ισορροπημένη”, τόνισαν σήμερα, παρουσιάζοντας το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η συγγραφέας του “Παλιόπαιδου” Αγγελική Δαρλάση και ο σολίστας της ΚΟΘ -βιολιστής Αντώνης Σουσάμογλου.
Στις παραστάσεις ερμηνεύονται από τους μουσικούς τα έργα: Κλωντ Ντεμπυσσύ ,Τζοακίνο Ροσσίνι, Ζαν Φιλίπ Ραμώ , Πιέτρο Μασκάνι , Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι , Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ, Έντβαρντ Γκρηγκ και Κάρλος Μεντράνο.
Συναυλίες για σχολεία θα δοθούν : Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, ώρα 11:30, Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, ώρες 10:00 & 11:30, και Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, ώρες 10:00 & 11:30.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ.
Πηγή φωτογραφίας : ΚΟΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα