Σε καλή πορεία η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020

Η καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020, επισημοποιήθηκε, δια του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γενική διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, Παναγιώτη Πανταζάτο, και του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «3ης Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Κρήτη 2014-2020».
Η συνεδρίαση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, με την συμμετοχή

στελεχών της ευρωπαϊκής επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, στελεχών υπουργείων, θεσμικών εκπροσώπων της Κρήτης, του Περιφερειάρχη και άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης φορέων υλοποίησης, προϊσταμένων υπηρεσιών κ.ά. Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση του προγράμματος, εντοπίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις καθυστερήσεις των δημοπρατήσεων και των συμβασιοποιήσεων των έργων, όπως επίσης και με τον συντονισμό ανάμεσα στις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες – αδυναμίες που επισήμαναν και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε δεσμεύσει αρκετούς πόρους, όμως έργα δυστυχώς ακόμα δεν μπορούν να δημοπρατηθούν και εδώ είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλα τα έργα. Από τη στιγμή που βγαίνει ένας νόμος, πρέπει άμεσα να μπορούν να δημοπρατούνται τα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε καταθέσει ως Ενωση Περιφερειών τις αντιρρήσεις μας πως στα συναρμόδια υπουργεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις. Για να συμβασιοποιηθεί ένα έργο απαιτούνται 15-19 μήνες. Ολα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να ξεπεραστούν με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που έρχονται. Η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από πλευράς των δημοπρατήσεων και από πλευράς των συμβασιοποιήσεων, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις κοντά στο 80%. Οι δεσμεύσεις που έχουμε λοιπόν είναι πολύ υψηλές – ωστόσο απαιτείται να υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης. Ειδικά οι Δήμοι που έχουν 70% τροποποίηση του προγράμματος, πρέπει και αυτοί να «τρέξουν», αλλά εγκλωβίζονται πάνω στην αλλαγή του νόμου και υπάρχουν και εκεί καθυστερήσεις. Η εκτίμηση μας είναι ότι ο νέος χρόνος θα πάει καλύτερα».
Από την πλευρά του ο κ. Πανταζάτος ανέφερε ότι: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μέχρι στιγμής. Είμαστε πρωτίστως ικανοποιημένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Υπάρχει εμπιστοσύνη στους φορείς της Κρήτης, στην Περιφέρεια, στη διαχειριστική Αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου».
«Εσείς ως Περιφέρεια πάτε καλά, είστε πολύ πάνω από το μέσο όρο σε απορροφητικότητα, σε δεσμεύσεις, στην εξειδίκευση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ, κ. Τρουλάκης.
Οπως επισημάνθηκε στην συνεδρίαση, το πρόγραμμα είναι αρκετά φιλόδοξο και θέλει να κάνει μια μετάβαση από τις παραδοσιακές δράσεις υποδομών που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, σε κάτι πιο καινοτόμο, πιο ολοκληρωμένο, σε δυσκολότερες δράσεις. Σχετικά δε, με το πρόγραμμα της Κρήτης, έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις στο 65% του προγράμματος, οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου οι προσκλήσεις θα καλύψουν το 80% του προϋπολογισμού του. Εχουν ενταχθεί ήδη 119 έργα, και υπάρχει ένα καλό απόθεμα ενταγμένων έργων – τα περισσότερα καινούργια έργα και όχι έργα μεταφερόμενα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο – με την αισιοδοξία από το ερχόμενο έτος να έχει καλυφθεί ένα καλό ποσοστό απορρόφησης των πόρων, το οποίο θα επιτρέψει να προχωρήσει ικανοποιητικά η Περιφέρεια στην υλοποίηση του προγράμματος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα