Νίκος Βασιλείου (BRIGHT Α.Ε.): Η ελληνική πολυεθνική του φωτισμού

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο κ. Νίκος Βασιλείου είναι ένας πολυσχιδής και ανήσυχος άνθρωπος. Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του και στις μαζώξεις στο εξοχικό του, στο Ναύπλιο σπάνια θα τον ακούσεις να μιλά για δουλειές, κι ας είναι ο πιο επιτυχημένος και διεθνοποιημένος businessman στον κλάδο του φωτισμού στην Ελλάδα.

Ολο με την πολιτική και τα κοινωνικά θέματα ασχολείται. Ρωτά, απαντά, ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στη χώρα. Φίλος πρώην πρωθυπουργών, ενεργός πολίτης ο ίδιος ως πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του

Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Τμήματος Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), αλλά και σύζυγος της υποψήφιας με το κόμμα της Ν.Δ. και ακτιβίστριας στον χώρο της φιλανθρωπίας με το Make-A-Wish Λίλιαν Καρτσάτου, ο κ. Βασιλείου αποτελεί ένα σπάνιο για την εποχή μας δείγμα κοινωνικά ευαίσθητου και δραστήριου ανθρώπου. Ενός ολοκληρωμένου πολίτη πάνω απ' όλα, που δεν τον ενδιαφέρει μονάχα η προσωπική του πρόοδος, αλλά αναζητά λύσεις για τη χώρα.

Μηχανολόγος μηχανικός και αντιπρόεδρος και συνιδιοκτήτης με τον αδελφό του της εταιρείας Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε., ασχολείται ενεργά με τον σχεδιασμό των προϊόντων, τη διασφάλιση ποιότητας και τις εξαγωγές. Η εταιρεία τους είναι υγιής, με πάνω από 25 χρόνια δραστηριότητα, η οποία εντός της κρίσης διεθνοποιήθηκε, έγινε πρότυπο για το πώς πρέπει να γίνονται οι εξαγωγές και έτσι κατορθώνει σε καιρούς δύσκολους να έχει βγει εκτός του ελληνικού προβλήματος επιδεικνύοντας projects αξιοζήλευτα και φωτιστικά κατάλληλα για τοποθέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εναρμονισμένα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η εταιρεία ακολουθεί εδώ και χρόνια αυτό που σήμερα αποκαλείται «νέο παραγωγικό μοντέλο». Παράγει αντί να αντιπροσωπεύει ξένους οίκους, σχεδιάζει αντί να κοπιάρει, εξάγει αντί να εισάγει. Ο κ. Βασιλείου μας τόνισε ότι δεν ήθελε να εξελιχθεί ο ίδιος σε έναν από τους δεκάδες εισαγωγείς που απλώς φέρνουν υλικό φωτισμού από την Ιταλία ή τις άλλες χώρες, αλλά να γίνει ένας 100% Ελληνας δημιουργός.

«Οταν παράγεις, γνωρίζεις το προϊόν στο σύνολό του. Μαθαίνεις τις αγορές καλύτερα και προλαβαίνεις τον ανταγωνισμό», αναφέρει. Ετσι κάπως δημιουργήθηκαν η μονάδα παραγωγής 7.500 τ.μ. στη Μεταμόρφωση και μια εταιρεία που απασχολεί 155 ανθρώπους «με μισθούς που δεν ανήκουν στην κατηγορία των 400 ευρώ», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

Μια ελληνική πολυεθνική στον χώρο του φωτισμού

Η Bright γρήγορα άρχισε να περνάει και στη λιανική ενώ από τα πρώτα της έργα ήταν οι φωτισμοί σε μεγάλες μονάδες, όπως τα νοσοκομεία «Υγεία» και «Μητέρα», οι ξενοδοχειακές μονάδες της Aldemar, αλυσίδες όπως τα Goody's και Flocafe, το Μουσείο Μπενάκη. Σύντομα επεκτάθηκε και στους φωτισμούς καταστημάτων όπως τα «Folli Follie», «Nike», «Mango», «Attica» και «Notos Com».

Η κρίση, δε, αντί να μπλοκάρει το μάνατζμέντ της, το ώθησε ακόμα πιο πολύ στην εξωστρέφεια και τη δημιουργία. «Ηδη από τις αρχές του 2000 συνειδητοποιήσαμε ότι η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Ηταν θέμα χρόνου να εξαντλήσει τη δυναμική της. Ετσι οργανωθήκαμε με κατεύθυνση το άνοιγμα στις ξένες αγορές», αναφέρει ο κ. Βασιλείου. Αρχικά με παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις, η Bright προχώρησε σε επαφές με αρχιτεκτονικά γραφεία και μεγάλες κατασκευαστικές ανά τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα να έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων.

Μεγάλα και γνωστά έργα έχουν ολοκληρωθεί χρησιμοποιώντας φωτιστικά της εταιρείας Bright όπως το Haramain high-speed rail στη Σαουδική Αραβία, το «Aman Canal Grande Hotel» στη Βενετία, η BMW, το Mini Cooper Abu Dhabi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το «Sofitel Hotel Dubai», το UNESCO World Heritage Center στην Αίγυπτο. Επίσης, η ελληνική εταιρεία φωτίζει το Loughborough University στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Nike στη Ρωσία, αλλά και σειρά άλλων επιχειρήσεων στην ίδια χώρα, όπως τα New Balance και Versace Showrooms, την Google στην Ιρλανδία, το Advanced Engineering and Design Centre της Jaguar Land Rover στο Κόβεντρι της Βρετανίας, την τηλεπικοινωνιακή γαλλική πολυεθνική SFR με 500 και πλέον καταστήματα στη Γαλλία, την Emirates Islamic Bank κ.ά. Αυτή τη στιγμή η Bright Special Lighting S.A. αποτελεί leader στον σχεδιασμό και την παραγωγή φωτιστικών σωμάτων αρχιτεκτονικού φωτισμού στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, είναι ανταγωνιστική ανάμεσα σε ευρωπαϊκές εταιρείες φωτισμού προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το design, την καινοτομία και την πρωτοπορία στην κατασκευή φωτιστικών σωμάτων αρχιτεκτονικού φωτισμού.

Η εταιρεία, με ετήσιο τζίρο πάνω από 25 εκατ. ευρώ, έχει την εμπειρία, την υποδομή και τις βάσεις ανάδειξης και ανάπτυξης του φωτισμού στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο λόγω της έντονης εξαγωγικής της δραστηριότητας. «Η συνεχής εκπαίδευση των ανθρώπινων πόρων σε νέες τεχνολογίες, η έμφαση στο R&D και οι διεθνείς πιστοποιήσεις (Europe - ISO, America - UL, Middle East - SASO) αποτελούν μερικά από τα βασικά κριτήρια ανάδειξής μας», τονίζει ο κ. Βασιλείου.

Ενεργός πολίτης πάνω απ' όλα

Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει ότι τον στεναχωρεί η εικόνα μιας Ελλάδας που χάνει αντί να δημιουργεί ευκαιρίες. Μιας χώρας που ζει στο όριο και διαρκώς δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα. Στα διεθνή φόρα μάλιστα στα οποία συχνά πυκνά συμμετέχει (διατηρεί άριστες σχέσεις και στις ΗΠΑ, σε πολύ υψηλό θεσμικό επίπεδο) πάντοτε διαφημίζει την Ελλάδα, όμως κατανοεί ότι πρέπει πολλά να γίνουν: «Να είμαστε ξεκάθαροι: η κρίση και η διεθνής εικόνα αναξιοπιστίας επέφεραν πλήγμα στη χώρα και το επιχειρείν της. Στην Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να γίνει μια έκρηξη, ένα big bang των δημιουργικών δυνάμεων για να προχωρήσουμε».

Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Βασιλείου έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό προασπίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Είναι από τα πιο ενεργά μέλη του εμπορικού κόσμου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ελληνες αλλά και Αμερικανοί διακεκριμένοι επιχειρηματίες είναι καλεσμένοι του συχνά σε εκδηλώσεις και συνέδρια που οργανώνει και συντονίζει. Συμμετέχει συχνά σε δημόσιους διαλόγους σε ραδιόφωνο και τηλεόραση αναλύοντας και δίνοντας προτάσεις και λύσεις για τα θέματα της αγοράς. Εχει δώσει πολλές φορές συνεντεύξεις στον εγχώριο αλλά και τον διεθνή Τύπο τόσο με την ιδιότητα του επιχειρηματία με εξειδίκευση στον αρχιτεκτονικό φωτισμό όσο και με αυτή του προέδρου του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ.

Επιχειρηματίας που θέλει να βλέπει τα πράγματα με θετική ματιά, θεωρεί ότι η κλίμακα και ο σκοπός των μελλοντικών ευκαιριών που προβλέπονται χωρίζονται σε δύο επίπεδα, το εθνικό και το διεθνές. «Στο εθνικό επίπεδο διαφαίνεται ένα σημάδι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει τα επόμενα χρόνια μεγάλη ζήτηση της τεχνολογίας του φωτισμού. Τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρχε συγκράτηση των επενδύσεων και γενικότερα της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στο διεθνές επίπεδο η χώρα θα ανακάμψει με την οικονομία της και η ζήτηση των υλικών της θα αυξηθεί. Η Bright Special Lighting S.A. έχει ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνδυασμό με τις συμμετοχές της σε διεθνείς εκθέσεις φωτισμού τής δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης βέβαιης ανάπτυξης», αναφέρει.

Χάρη στη στενή σχέση του με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο κ. Βασιλείου αποτελεί μέλος της φουρνιάς του 2006. Της ομάδας εκείνης που ανέλαβε δράση στα επιμελητηριακά και επιχειρεί να αναδείξει την αξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την ανάγκη εισόδου της χώρας σε καινούρια φάση. Αν και διατηρεί προσωπική σχέση με τους κυρίους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, δεν διστάζει -όπου πρέπει- να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και με τη νυν κυβέρνηση παρά τις σημαντικές του διαφωνίες.

Για τον ίδιο το μείζον είναι η χώρα να βγει από το καταστροφικό σπιράλ κρίσης, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι το 2014 είχαν δημιουργηθεί θετικές προοπτικές που χάθηκαν και η χώρα γύρισε πίσω. Ομως και πάλι, θεωρεί ότι ήρθε η στιγμή να πάμε μπροστά. Παράλληλα, με την εταιρεία του επιδεικνύει περιβαλλοντική ευαισθησία στις γραμμές παραγωγής, με αποτέλεσμα να αναπτύξει και να εφαρμόσει το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO14001.

Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει της τάσης της αγοράς, τη ζήτηση και τις ανάγκες κατασκευής φωτιστικών με πηγές ελάχιστης κατανάλωσης και μέγιστης φωτεινής απόδοσης. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φωτιστικού σώματος, από το design μέχρι την υλοποίηση του έργου όπου θα τοποθετηθεί, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.

Keywords
bright, folli follie, abu dhabi, land rover, big bang, ελλαδα, αθηνα, εβεα, εεδε, εταιρεία, aldemar, flocafe, follie, nike, attica, notos, aman, hotel, bmw, mini, sofitel, dubai, unesco, world, αιγυπτος, ρωσία, versace, google, design, jaguar, land, rover, sfr, γαλλια, emirates, lighting, βασεις, europe, iso, ηπα, βομβα mall, big, δραση, σαμαρας, γνώμονα, Γόνδολες της Βενετίας, www.google.gr, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, aldemar, μιλα, χωρες, ρωσία, βενετια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ιταλια, μουσειο μπενακη, ναυπλιο, οικονομια, ραδιοφωνο, τηλεοραση, φωτιστικα, flocafe, iso, nike, αγορα, ανθρωπος, αραβικα, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γραφεια, δυνατοτητα, δωσει, δειγμα, εγινε, ευρω, εκθεσεις, εκπαιδευση, εκρηξη, ενεργα, εργα, εξωστρεφεια, εποχη, εταιρεία, υγιης, ιδια, ιδιο, ηρθε η στιγμη, εικονα, κυβερνηση, κλιμακα, κομμα, ματια, μειζον, μηχανικος, μπενακη, νοσοκομεια, παμε, πιο πολυ, προβληματα, πρωτοπορια, ρωτα, σαουδικη αραβια, συντομα, σειρα, υλοποιηση, φορα, abu dhabi, αγορες, big bang, bright, big, design, δουλειες, εξαγωγες, εξοχικο, εμφαση, emirates, εθνικο, hotel, χωρα, jaguar, κομματι, land rover, lighting, land, mini, μπροστα, πηγες, rover, speed, sfr, θεματα, υλικο, unesco, versace, world
Τυχαία Θέματα