Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία
Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, στην περίπτωση μιας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Η ημερίδα είχε θέμα: «No Deal Brexit» και πραγματοποιήθηκε στις 06.03.2019, με τη συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στην ομιλία του επεσήμανε ότι: «Η ανησυχία όλων για το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία είναι έκδηλη. Παράλληλα, είναι δεδομένη και η αποφασιστικότητα όλων μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκμηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες που πιθανόν να προκύψουν στην εθνική μας οικονομία στην περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου. Οπως όλοι κατανοούμε, εξήγησε ο Γ. Πιτσιλής, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη – μέλη της ΕΕ των 27 και δεν θα υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών – μελών της ΕΕ των 27.
Η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη – μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες».
Επιγραμματικά, όπως διευκρίνισε, για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο:
Ομως, όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής, υπάρχουν λύσεις, που βασίζονται στην τελωνειακή νομοθεσία για το διαμετακομιστικό εμπόριο και που επιτρέπουν για τις συναλλαγές που αφορούν προϊόντα που θα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ (ανασταλτικά καθεστώτα, καθεστώτα απαλλαγής ΦΠΑ κλπ).
Οι βασικές αρνητικές συνέπειες του «no deal Brexit», σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:
α) στην αιφνίδια αλλαγή των κανόνων που θα διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου,
β) στο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα καταστεί πιο πολύπλοκη και θα έχει μεγαλύτερο κόστος.
«Στο περιβάλλον αυτό, η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει τις κατωτέρω προκλήσεις:
Να συμβάλει στην εξοικείωση, το ταχύτερο δυνατό, ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους κανόνες της ΕΕ που θα ισχύουν μετά το Brexit.
Να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών και επιβατικής κίνησης, για τις οποίες θα απαιτούνται πλέον τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχο» εξήγησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ και πρόσθεσε:
«Για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου, έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών. Αναμένεται αύξηση κατά 5.850 των εισερχόμενων ταχ. δεμάτων ημερησίως, όταν σήμερα τελωνίζονται περίπου 1.200 ημερησίως».
Η ΑΑΔΕ, για να ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις, προετοιμάζεται εντατικά, έχοντας ήδη αναπτύξει προληπτικά σχέδιο δράσης γύρω από δύο άξονες:
Ο πρώτος αφορά στην ενημέρωση, με τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τις 18.03.2019 και θα περιλαμβάνει ειδικές θεματικές που αφορούν επιχειρήσεις και πολίτες, έκδοση οδηγιών κλπ.
Ο δεύτερος αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών και της επιβατικής κίνησης. Η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής με το αναγκαίο προσωπικό – θέμα για το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πολιτική αλλαγή προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία
- Hyundai I30 N: Δεν είναι αυτό που νομίζεις
- Δέκα γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο σήμερα
- Ξανά κάτω από το 3,8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
- Μέι προς βουλευτές: Στηρίξτε τη συμφωνία του Brexit αλλιώς μπορεί να μην βγούμε ποτέ απ’ την ΕΕ
- Η επανάσταση στο παγωτό: Τώρα η εμπειρία KINDER σε παγωτό
- Μέρκελ: Τι απαντά στους δημάρχους των ελληνικών νησιών του προσφυγικού
- Πέθανε η Miss Teen Universe 2017 από καρδιακή προσβολή
- Διελκυστίνδα το Brexit
- Αποδράσεις στην ελληνική φύση για το τριήμερο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Πολιτική αλλαγή προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία
- Διελκυστίνδα το Brexit
- Golden visa με άυλες επενδύσεις
- Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία
- Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κα Παπακώστα
- Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία
- Στα σκαριά Fund of Funds με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή
- «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας
- Μαζί τουρισμός και ψηφιακή τεχνολογία για την ανάπτυξη
- Εντατικές συνομιλίες για τον «γάμο» Deutsche Bank και Commerzbank
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία
- Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία
- Golden visa με άυλες επενδύσεις
- Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κα Παπακώστα
- Διελκυστίνδα το Brexit
- Στα σκαριά Fund of Funds με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή
- Εντατικές συνομιλίες για τον «γάμο» Deutsche Bank και Commerzbank
- Μαζί τουρισμός και ψηφιακή τεχνολογία για την ανάπτυξη
- Πολιτική αλλαγή προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία
- Τον Οκτώβριο ανοίγει το νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΔΕΗ: Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες
- Ο Μαδούρο κλείνει τα σχολεία λόγω διακοπής ρεύματος
- Νέα σενάρια για συγχώνευση Deutsche Bank-Commerzbank
- Οι δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες επικίνδυνες για την καρδιά
- Πέντε σπάνια συλλεκτικά ρολόγια σε δημοπρασία
- Μέρκελ: Τι απαντά στους δημάρχους των ελληνικών νησιών του προσφυγικού
- ΗΠΑ σε Κόσοβο: Να ανασταλούν οι δασμοί στις εισαγωγές της Σερβίας
- Κεφάλαια 15 δισ. ευρώ εκ Κίνας για την μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει η "φούσκα" της σύγχρονης εποχής
- Παπαθεοδώρου: Να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι ελέγχοντας τον ρυθμό