Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, σχετίζεται με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, τόσο από όλες τις αιτίες όσο και από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ερευνητές από το Ιράν και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 32 μελέτες που εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και κινδύνου θανάτου.
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «BMJ», χρησιμοποίησαν επίσης μαθηματικά μοντέλα για να καθορίσουν «σχέσεις δόσης-απόκρισης

μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και θνησιμότητας».
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 8% και κατά 12% λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η λήψη επιπλέον 3% ενέργειας από φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 5%.
Ακόμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να σχετίζονται με «ευνοϊκές αλλαγές» στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί -με τη σειρά τους- να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, που σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες τονίζουν το εξής:
«Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξηθεί σχετικά εύκολα αντικαθιστώντας τη ζωική πρωτεΐνη και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση ως προς τη μακροζωία».
Ωστόσο, αν και διευκρινίστηκε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για το θέμα, οι επιστήμονες σημείωσαν, επίσης, ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν σθεναρά τις υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στο γενικό πληθυσμό».
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα