Με το διάολο θα συμφωνήσει ο Μπακογιάννης για το καλό της Αθήνας

«Ολοι κρινόμαστε στην πράξη. Εκεί είναι η ουσία», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης σχολιάζοντας την δικαιολογημένη, όπως είπε, καχυποψία των Αθηναίων, «όταν ακούει υποψήφιους δημάρχους πριν από τις εκλογές».
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Sputnik, δηλώνει περήφανος για το έργο του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αριθμεί ως πρώτη προτεραιότητά του, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Αθήνας, να επιχειρήσει να βελτιώσει την

καθημερινότητα των πολιτών. Δεσμεύεται μάλιστα για έργα ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ μέσα στα δύο πρώτα χρόνια που θα αφορούν υποδομές της πόλης, οδοστρώματα, πεζοδρόμια, συντήρηση και φύλαξη κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
«Εκείνο που με απασχολεί πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμό της Καθημερινότητας. Μια πόλη που όπου ζεις καθημερινά σε πολιτισμένες συνθήκες είναι μια πόλη που αναδεικνύει και τα καλύτερα στοιχεία των δημοτών της. Θέλουμε και θα το καταφέρουμε να κάνουμε τις υποδομές τις πόλης περισσότερο λειτουργικές, χρήσιμες και ασφαλείς για τον κάτοικο και τον επισκέπτη».
«Θα μπορούσα να συμφωνήσω και με το διάολο για το καλό της πόλης μου»
Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά με κάποιον από τους συνυποψηφίους του, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι νιώθει κοντά σε όσους αγαπούν την Αθήνα και πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει επιτέλους μια δημοκρατική πόλη. Ανέφερε ότι η ιδεολογικοποίηση των πάντων οδηγεί πίσω και όχι μπροστά και πως εκείνος θα μπορούσε και με το διάολο να συμφωνήσει για το καλό της Αθήνας.
«Η συζήτηση που δυστυχώς έχει μπει και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου κάποιοι επιχειρούν να ιδεολογικοποιήσουν τα πάντα θεωρώ ότι μας οδηγεί πίσω αντί να μας πηγαίνει μπροστά. Αρα, προσωπικά, θα μπορούσα να συμφωνήσω και με το διάολο για το καλό της πόλης μου».
«Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι η Αθήνα»
Για όσους τον επικρίνουν ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την Αθήνα για να ανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως έκαναν και άλλοι δήμαρχοι στο παρελθόν, δήλωσε κατηγορηματικά πως το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η Αθήνα και πως ακούει τα ίδια από το 2010 όταν μπήκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Ε λοιπόν, για τους άλλους που λέτε μπορείτε να ρωτήσετε εκείνους. Προσωπικά αγαπώ πάρα πολύ την δουλειά που μπορείς να κάνεις για τους ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση. Κι επειδή πιά την ξέρω πολύ καλά, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε για τους Αθηναίους και την Αθήνα. Μια πόλη για την οποία να είμαστε όλοι περήφανοι».
«Δεν προσποιούμαι τον κομματικά ανένταχτο»
Ο κ. Μπακογιάννης δηλώνει απολύτως αντίθετος με την κομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν προσποιείται τον κομματικά ανένταχτο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν υποκρισία και αφέλεια.
«Οι ταμπέλες γενικώς αρέσουν. Το ξέρω και σε ένα βαθμό το αντιλαμβάνομαι. Δεν με αφορούν όμως και το έχω αποδείξει στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση. Στην Περιφέρεια οι οκτώ στις δέκα αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα αυξημένης πλειοψηφίας. Ποτέ δεν ρώτησα κανέναν σε ποιο κόμμα ανήκει για να τον κρίνω από αυτό. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν αν μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Για το ψηφοδέλτιο της παράταξής του «Αθήνα Ψηλά», που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, είπε ότι θα είναι πολυσυλλεκτικό, «με πετυχημένους ανθρώπους που προέρχονται από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου. Αλλά και με πρόσωπα που ουδέποτε έδωσαν πολιτικό στίγμα».
«Βγάζει μάτια η σκοπιμότητα του εκλογικού νόμου»
Μιλώντας για την απλή αναλογική, ο κ. Μπακογιάννης καταλόγισε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα που «βγάζει μάτια» και πως επιθυμεί κατακερματισμό δυνάμεων «επειδή βλέπει Περιφέρειες και Δήμους ως κομματικά λάφυρα». Εξέφρασε την ανησυχία του πως ο νόμος αυτός θα δυσκολέψει την καθημερινότητα όλων, ωστόσο είπε πως ο ίδιος θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία όχι γιατί το διατάζει ένας εκλογικός νόμος αλλά γιατί πιστεύει στις συναινέσεις.
«Η σκοπιμότητα του συγκριμένου εκλογικού νόμου βγάζει μάτια. Η κυβέρνηση επιθυμεί κατακερματισμό δυνάμεων επειδή βλέπει Περιφέρειες και Δήμους ως κομματικά λάφυρα.
Ωστόσο πιστεύω ότι όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτόν τον στίβο μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα».
«Να ‘χουμε το μυαλό μας στην Αθήνα και όχι στα εκλογικά ποσοστά»
Ο κ. Μπακογιάννης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί η εκλογική αντιπαράθεση να γίνει σε υψηλό επίπεδο και με επιχειρήματα και εξήγησε πως έχει επιλέξει συνειδητά να μην απαντά σε επιθέσεις.
«Αισιοδοξώ ότι μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους υποψηφίους. Κυρίως αν έχουμε στο μυαλό μας όχι την ημέρα των εκλογών αλλά την επόμενη. Οχι το εκλογικό μας ποσοστό αλλά την Αθήνα και τους Αθηναίους».
«Μια πόλη καθαρή και φωτισμένη είναι εχθρική στην ανομία»
Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι η ανομία αναπτύσσεται «εκεί που βρίσκει ευκαιρίες» και πως μια πόλη καθαρή, φωτισμένη, τακτοποιημένη, είναι μια πόλη φιλική στον κάτοικο και τον επισκέπτη και εχθρική στην ανομία». Προαναγγέλλει δράσεις φύλαξης και περιπολιών, σχέδιο για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, αλλά και τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Ασφαλείας.
«Αυτά είναι κάποια από αυτά που θα κάνουμε μόνοι μας ως πόλη χωρίς να ρωτήσουμε το κεντρικό κράτος. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που θα πρέπει να τα κάνουμε από κοινού με το κεντρικό κράτος γιατί οι δικές μας αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες. Αυτά είναι η αντιμετώπιση της ανομίας αφού συμβεί. Εκεί θέλουμε να έχουμε το πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων μας αλλά και των ανθρώπων που κινούνται, εργάζονται ή επιχειρούν σε αυτήν».
«Το Airbnb μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα»
Για την υπόθεση Airbnb, ο κ. Μπακογιάννης τονίζει ότι δεν είναι αναγκαστικά κακό, καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδημάτων, αλλά και πως απαιτείται να βρεθεί μια ισορροπία ώστε η διαδικασία αυτή να είναι για όλους βιώσιμη και παραγωγική. Μάλιστα τονίζει πως ο Δήμος θα επιχειρήσει να προσποριστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερα άμεσα και έμμεσα οφέλη για την πόλη.
«Το Airbnb μπορεί να είναι ευλογία, ή κατάρα. Εξαρτάται από τη γειτονιά και τις συνθήκες που επικρατούν, εξαρτάται. Βεβαίως, από το πως εφαρμόζεται», ανέφερε.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο Sputnik:
Γιατί πήρατε την απόφαση να αφήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το Δήμο Αθηναίων;
Ηταν μια δύσκολη απόφαση. Αλλά όταν έχεις γεννηθεί κι μεγαλώσει σε αυτή την πόλη που τώρα ζουν τα παιδιά σου, όταν την αγαπάς και βλέπεις με το πέρασμα των χρόνων να μετατρέπεται σε μια γκρίζα κι εγκαταλελειμμένη πρωτεύουσα, τότε θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Ειδικά όταν έχεις περάσει περίπου δέκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και ξέρεις καλά πως γίνεται, πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτή η εικόνα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Αθηναίων. Βεβαίως δεν τρέφω αυταπάτες, έχω πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών αλλά και της δικαιολογημένης καχυποψίας των Αθηναίων όταν ακούει υποψήφιους δημάρχους πριν από τις εκλογές, για αυτό και καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο και κυρίως κοστολογημένο πρόγραμμα. Αλλωστε όλοι κρινόμαστε στην πράξη. Εκεί είναι η ουσία.
Είστε περήφανος για το έργο σας στην Περιφέρεια;
Τολμώ να πω ναι. Είμαι περήφανος για την ομάδα μας που εργάζεται νυχθημερόν με σχέδιο και προγραμματισμό. Κι είμαι περήφανος για το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς που συνεχίζεται. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα η πρωτιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2018 ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες της χώρας σε ποσοστό απορροφητικότητας ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει πραγματικά και χειροπιαστά έργα, όχι ωραία λόγια. Το Φυσικό Αέριο επιτέλους φτάνει σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Το Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 95%. Πάρα πολλά έργα υποδομής σε Δήμους, όπως σχολεία, υδρεύσεις, αντιπλημμυρικά, βιολογικοί καθαρισμοί έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και έγιναν η γίνονται. Υλοποιούνται και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις για εξοπλισμό Νοσοκομείων, προμήθεια ασθενοφόρων, οδική ασφάλεια, πυροπροστασία με νέα οχήματα, ενίσχυση με οχήματα και εξοπλισμό και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι κοινωνικές μας δράσεις όπως τα Κέντρα Κοινότητας και στους 25 Δήμους, τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, οι δομές προστασίας γυναικών, η ημερήσια φροντίδα ΑΜΕΑ κι άλλες είναι πλέον εξαιρετικά αναβαθμισμένες. Και βέβαια εγκρίθηκε και ξεκινάει η μεγάλη παρέμβαση του Ασωπού, ένα έργο το οποίο θα αντιμετωπίσει, για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια, ριζικά το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα της Ελλάδος, οριοθετώντας και αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδος. Γι’ αυτά, για πολλά αλλά, και βέβαια για όσα ακολουθούν, ναι, είμαστε όλοι περήφανοι.
Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα της Αθήνας θα επιδιώξετε να λύσετε εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Δυστυχώς, το μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας, είναι από αυτά που θεωρούνται λυμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Αθηναίος κάτοικος και επισκέπτης αντιμετωπίζει σήμερα δομικά προβλήματα, καθαριότητας, ασφάλειας, φωτισμού, Γι’ αυτό και εκείνο που με απασχολεί πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμό της Καθημερινότητας. Μια πόλη που όπου ζεις καθημερινά σε πολιτισμένες συνθήκες είναι μια πόλη που αναδεικνύει και τα καλύτερα στοιχεία των δημοτών της. Θέλουμε και θα το καταφέρουμε να κάνουμε τις υποδομές τις πόλης περισσότερο λειτουργικές, χρήσιμες και ασφαλείς για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Θέλουμε η πόλη να φαίνεται και να είναι καθαρή. Θέλουμε η πόλη να έχει κοινόχρηστους χώρους όμορφους και περιποιημένους. Για αυτό τον λόγο, από το σύνολο του σχεδιασμού μας για την τετραετία, τα 2/3 του κοστολογημένου μας προγράμματος αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας. Και για να γίνω συγκεκριμένος και να εξηγήσω τι εννοούμε: Εννοούμε την βελτίωση του μεγάλου μέρους των οδοστρωμάτων σε περιοχές που έχουν αυξημένο πρόβλημα. Εννοούμε την βελτίωση και τον εξωραϊσμό των πεζοδρομίων σε όλες τις γειτονιές τις Αθήνας. Και τις 129. Εννοούμε τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου. Και εδώ είναι πολύ σημαντικό να προσθέσω την συντήρηση και τη φύλαξη.
Γιατί πολύ συχνά κάνουμε έργα, και μάλιστα κοστοβόρα, και σε δύο χρόνια αποτελούν εστίες προβλήματος μεγαλύτερες απ’ ότι αν δεν τα είχαμε κάνει καθόλου! Στο πρόγραμμα μας θα δείτε επίσης ότι εφαρμόζουμε ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας πλήρως κοστολογημένων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν την αντιμετώπιση των καθημερινών κακώς κειμένων γύρω μας, (δρόμοι, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, αθλητικού χώροι, παρεμβάσεις πρασίνου, κοινωνικές υποδομές, φωτισμός κλπ) με σαφές πρόγραμμα ανά κοινότητα και ήδη προϋπολογισμένους πόρους οι οποίοι έχουν αναλυθεί κατά την κατάρτιση του προγράμματος μας. Τα πρώτα δύο χρόνια προβλέπεται η εφαρμογή παρεμβάσεων περίπου τριάντα εκατομμυρίων με τέτοιου είδους έργα. Είναι έργα που τα ζητάνε οι κάτοικοι των κοινοτήτων, είναι έργα που είδαμε ότι χρειάζονται γυρίζοντας όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Οταν ανέφερα ότι κάθε Δημοτική Κοινότητα είναι ένας μικρός Δήμος το εννοούσα. Στο πρόγραμμα μας θα δείτε 7 προγράμματα για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες που ο συνολικός του προϋπολογισμός ξεπερνάει για λίγο τα 30 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία, ενώ για την επόμενη διετία το λεπτομερές πρόγραμμα ανά Δημοτική Κοινότητα θα καταρτιστεί πρώτα από όλα με τα αιτήματα και ζητούμενα των κοινοτήτων και των γειτονιών τους.
Ψηλά στην ατζέντα της παράταξής σας είναι τα ζητήματα ασφάλειας. Ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά σε ζητήματα φωτισμού ή πρόσβασης αλλά στην υπόθεση της ανομίας πώς θα μπορούσε να παρέμβει;
Η ανομία αναπτύσσεται εκεί που βρίσκει ευκαιρίες και η πρώτη μας δουλειά, αυτή για την οποία είμαστε και τυπικά υπεύθυνοι, είναι να μειώσουμε τις ευκαιρίες. Μια πόλη καθαρή, φωτισμένη, τακτοποιημένη, είναι μια πόλη φιλική στον κάτοικο και τον επισκέπτη και εχθρική στην ανομία. Επίσης, θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα ευρείας φύλαξης και περιπολιών στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί η ανομία βρίσκει διέξοδο σε χώρους απομονωμένους ή αφύλαχτους. Στο πρόγραμμα μας θα δείτε ότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν ιδανικούς χώρους ανάπτυξης της παραβατικότητας. Αυτά είναι κάποια από αυτά που θα κάνουμε μόνοι μας ως πόλη χωρίς να ρωτήσουμε το κεντρικό κράτος. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που θα πρέπει να τα κάνουμε από κοινού με το κεντρικό κράτος γιατί οι δικές μας αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες. Αυτά είναι η αντιμετώπιση της ανομίας αφού συμβεί. Εκεί θέλουμε να έχουμε το πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων μας αλλά και των ανθρώπων που κινούνται, εργάζονται ή επιχειρούν σε αυτήν.
Για αυτό άλλωστε θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας με νέα υλικοτεχνική υποδομή διαθέσιμη στην Δημοτική Αστυνομία, με εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών, και φυσικά την υποστήριξη του κεντρικού κράτους ώστε να μπορούμε να έχουμε γρήγορα πληροφόρηση για τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στην πόλη αλλά και δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Από το κράτος θέλουμε την υποστήριξη της αστυνομίας ώστε να μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε εκεί που οι αρμοδιότητες μας δεν φτάνουν.
Παράλληλα στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η από κοινού φύλαξη και παρέμβαση για την διαφύλαξη της ασφάλειας στην Αθήνα ώστε οι κάτοικοι να αρχίσουν να εμπιστεύονται την πόλη τους, να κινούνται ελεύθερα και χωρίς φόβο σε αυτή χωρίς να κινδυνεύουν π.χ. να πέσουν πάνω σε μια αγοροπωλησία ναρκωτικών για τα οποία θα ήθελα να αναφέρω ότι θα εφαρμοστεί ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της οργανωμένης διακίνησης και εμπορίας τους.
Η επέκταση του Airbnb δημιουργεί ένα υπαρκτό πρόβλημα για τους κατοίκους της Αθήνας. Μπορεί να γίνει κάτι;
Θα θεωρήσετε την εισαγωγή εν μέρει άσχετη με το ερώτημα αλλά θα δείτε ότι έχει νόημα. Πρόσφατα ήταν η μέρα της γυναίκας και παίρνω την ευκαιρία από το ερώτημά σας να αναφερθώ στην Ελινορ Οστρομ την πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας το 2009. Η Οστρομ στις εργασίες της μας δείχνει ότι είναι δυνατό οι άνθρωποι με κοινά, αλλά και δυνητικά ανταγωνιστικά, συμφέροντα να αντιληφθούν το βαθμό της αλληλεξάρτησής τους και να συνάψουν ανθεκτικές συμφωνίες, που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή κοινή εκμετάλλευση καθώς και τη βιωσιμότητα ενός πόρου.
Αυτό τι μας λέει για το σημερινό μας προβληματισμό σε σχέση με το Airbnb. Οτι καταρχάς δεν είναι αναγκαστικά κακό. Μας δείχνει ότι αναδεικνύει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργίας εισοδημάτων από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Παράλληλα όμως θα πρέπει αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία (ιδιοκτήτες, κάτοικοι, ενοικιαστές) να καταφέρουν να έρθουν σε μια ισορροπία ώστε αυτή η διαδικασία να είναι βιώσιμη και παραγωγική για όλους. Το Airbnb μπορεί να είναι ευλογία, ή κατάρα. Εξαρτάται από τη γειτονιά και τις συνθήκες που επικρατούν, εξαρτάται. Βεβαίως, από το πως εφαρμόζεται. Θα μου πείτε ότι θα μιλήσουμε στον κάτοικο της Αθήνας για Νόμπελ και θεωρίες; Όχι φυσικά. Θα του πούμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει Ουτή τη στιγμή θα μπορούσε να εφαρμοστεί καλύτερα και αποδοτικότερα. Επίσης θα του πούμε σε ότι αφορά στον Δήμο ότι εμείς θα κοιτάξουμε να προσποριστούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα άμεσα και έμμεσα οφέλη για την πόλη. Παράλληλα με την στρατηγική μας, που εντάσσεται στο πρόγραμμά μας για την βιώσιμη αντιμετώπιση των τουριστικών ροών, θα δείτε ότι προκαλούμε διεύρυνση της ανάπτυξης μέσα σε όλες τις γειτονιές της πόλης, μέσω του εξωραϊσμού τους και της λειτουργικής τους επάρκειας. Διευκολύνουμε έτσι την αποσυμφόρηση των κορεσμένων περιοχών της πόλης δίνοντας παράλληλα στον επισκέπτη να γνωρίσει όλη την Αθήνα η οποία είναι γεμάτη ομορφιά, ιστορία και πολιτισμό σε κάθε γειτονιά της.
Η θέση σας για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, είναι πολύ κοντά με εκείνες των κ. Γερουλάνου και Ηλιόπουλου. Γιατί δεν μπορέσετε να ενώσετε τις δυνάμεις σας σε αυτό το θέμα;
Προφανώς και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι νομίζω συμφωνούμε σε αυτό. Αλλωστε οι θέσεις μας είναι σχεδόν ταυτόσημες και προσωπικά τις διατύπωσα πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της λεγόμενης προεκλογικής περιόδου. Θεωρώ κατ’ αρχήν ότι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσέξτε, δεν λέω να το λύσουν αλλά να το περιορίσουν σταδιακά και να οδηγήσουν ανθρώπους που σήμερα υποφέρουν ακόμα και στην απεξάρτηση. Πάντα με την συνδρομή των ειδικών που σε μεγάλο ποσοστό έχουν αποφανθεί επίσης θετικά γι’ αυτούς τους χώρους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες των ανθρώπων που διαφωνούν. Σέβομαι τις ενστάσεις τους και τον προβληματισμό τους. Γι’ αυτό ακριβώς ό,τι αποφασιστεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σοβαρή διαβούλευσης και με τη συμμετοχή τους. Ουσιαστική διαβούλευση όμως και όχι αερολογία και ατέρμονη συζήτηση για να περνάει και να χάνεται ο χρόνος. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα βρούμε τελικά τη καλύτερη δυνατή λύση. Να θυμόμαστε όμως ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολύπλοκο και τεράστιο και ότι ζούμε στη μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς κεντρική στρατηγική στο ζήτημα αυτό. Καμία λύση δεν αποτελεί πανάκεια. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλευρο.
Θεωρείτε ότι βρίσκεστε ιδεολογικά πιο κοντά με κάποιον από τους συνυποψηφίους σας;
Νιώθω ότι είμαι κοντά σε όλους όσοι αγαπούν την Αθήνα και πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει επιτέλους μια δημοκρατική πόλη. Με κανόνες και αρχές, με σεβασμό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μια πόλη που θα είναι για όλους. Καθαρή, προσβάσιμη, φωτεινή και ασφαλής. Η συζήτηση που δυστυχώς έχει μπει και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου κάποιοι επιχειρούν να ιδεολογικοποιήσουν τα πάντα θεωρώ ότι μας οδηγεί πίσω αντί να μας πηγαίνει μπροστά. Αρα, προσωπικά, θα μπορούσα να συμφωνήσω και με το διάολο για το καλό της πόλης μου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σας κατηγορούν ότι η Αθήνα είναι για εσάς μόνο ένα σκαλί προς την κεντρική πολιτική σκηνή, με επιχείρημα ότι «το έχουν κάνει κι άλλοι». Τι απαντάτε;
Να το ξαναπώ άλλη μια φορά λοιπόν. Τα ίδια άκουγα το 2010 όταν μπήκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Καρπενήσι. Τα ίδια και το 2014 όταν με τίμησαν οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας με την ψήφο τους επιβραβεύοντας σε ένα βαθμό και την δουλειά που κάναμε στην Ευρυτανία. Τα ίδια και τώρα. Ε λοιπόν, για τους άλλους που λέτε μπορείτε να ρωτήσετε εκείνους. Προσωπικά αγαπώ πάρα πολύ την δουλειά που μπορείς να κάνεις για τους ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση. Κι επειδή πια την ξέρω πολύ καλά, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε για τους Αθηναίους και την Αθήνα. Μια πόλη για την οποία να είμαστε όλοι περήφανοι.
Δηλώσατε πρόσφατα ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την «κομματίλα» στην αυτοδιοίκηση. Κι εσείς όμως χαρακτηρίζεστε ως «υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο Αθηναίων»…
Οι ταμπέλες γενικώς αρέσουν. Το ξέρω και σε ένα βαθμό το αντιλαμβάνομαι. Δεν με αφορούν όμως και το έχω αποδείξει στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση. Στην Περιφέρεια οι οκτώ στις δέκα αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα αυξημένης πλειοψηφίας. Ποτέ δεν ρώτησα κανέναν σε ποιο κόμμα ανήκει για να τον κρίνω από αυτό. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν αν μπορεί να κάνει τη δουλειά. Το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες θα είναι ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με πετυχημένους ανθρώπους που προέρχονται από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου. Αλλά και με πρόσωπα που ουδέποτε έδωσαν πολιτικό στίγμα. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για πρόσωπα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που θέλουμε. Ναι, πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από την τοπική αυτοδιοίκηση για να συνεργαζόμαστε καλύτερα και πιο αποδοτικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσποιούμαι τον κομματικά ανένταχτο. Θα ήταν υποκρισία και αφέλεια. Άλλο αυτό όμως και άλλο η κομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης με την οποία είμαι απολύτως αντίθετος.
Σας ανησυχεί η απλή αναλογική; Θα μπορέσετε να πετύχετε τις απαραίτητες συγκλίσεις ή ανησυχείτε πως τελικά θα «δέσει» τα χέρια του δημάρχου;
Η σκοπιμότητα του συγκριμένου εκλογικού νόμου βγάζει μάτια. Η κυβέρνηση επιθυμεί κατακερματισμό δυνάμεων επειδή βλέπει Περιφέρειες και Δήμους ως κομματικά λάφυρα. Ωστόσο πιστεύω ότι όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτόν τον στίβο μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Σας είπα νωρίτερα πως προσωπικά επιδίωκα και επιδιώκω πάντως τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία. Αυτό θα κάνω και τώρα όχι επειδή το «διατάζει» ένας εκλογικός νόμος αλλά επειδή το πιστεύω βαθιά. Ωστόσο, πιστέψτε με, αυτός ο νόμος θα κάνει τη ζωή όλων μας δυσκολότερη στην καθημερινότητα και είναι βέβαιον ότι τελικά θα τον πληρώσουν οι πολίτες σε αποτελεσματικότητα.
Παραδοσιακά όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, οξύνεται και πόλωση και η επιθετική ρητορική μεταξύ των υποψηφίων. Θεωρείτε ότι μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στην εκλογική εκστρατεία για το Δήμο Αθηναίων;
Στο βαθμό που εξαρτάται από μένα το επιδιώκω από την πρώτη μέρα και γι’ αυτό έχω αποφύγει και τις προσωπικές επιθέσεις και τους υψηλούς τόνους. Και έχω επίσης συνειδητά επιλέξει να μην απαντάω σε επιθέσεις. Αισιοδοξώ ότι μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους υποψηφίους. Κυρίως αν έχουμε στο μυαλό μας όχι την ημέρα των εκλογών αλλά την επόμενη. Οχι το εκλογικό μας ποσοστό αλλά την Αθήνα και τους Αθηναίους. Αυτή άλλωστε είναι και η μείζονα διαφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό κατά τη γνώμη μου περιμένουν οι Αθηναίοι από μας.

Keywords
αθηνα, εκλογικός νόμος, εκλογες, ελλαδα, σημαίνει, σχολεια, νέα, φαρμακεια, αμεα, προυπολογισμος, συγκεκριμένο, βιωσιμότητα, γερουλανος, συμμετοχή, λύση, νεα δημοκρατια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, εκλογικός νόμος, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, δημοτικη αστυνομια, ακινητα, αμεα, αστυνομια, γνωμη, γυναικα, δουλεια, ημερησια, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, φυσικο αεριο, ατζεντα, βιωσιμότητα, βρισκεται, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δυναμικο, ευλογια, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκστρατεια, εμμεσα, εν μερει, εργα, επτα, ζωη, ιδια, υποθεση, εικονα, ισορροπια, καρπενησι, καχυποψια, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογια, λογο, ματια, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, νοημα, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οκτω, ουσιαστικα, ουσια, οχηματα, παιδια, προβληματα, προγραμματα, ρητορικη, συγκεκριμένο, συζητηση, συντηρηση, συμμετοχή, στιγμα, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, φυσικα, φτανει, φυσικο, φορα, χρονος, ανηκει, ασφαλεια, εφαρμογη, χωρα, κειμενα, κωστας, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, σκηνη, τριαντα, θεσεις, θετικα, βεβαιως, ωραια λογια, χερια
Τυχαία Θέματα