Κατάρρευση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την πτώση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολιάζει στο Spuntik o εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας. Πώς αιτιολογείται αυτή η πτωτική τάση.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να εισαχθούν σε σχολές ακόμα και με πολύ λίγα μόρια, με πολλές περιπτώσεις μάλιστα

να συγκεντρώνουν ακόμα και κάτω από τα 5.000 μόρια.
Γιατί όμως έπεσαν οι βάσεις φέτος;
Δύσκολα θέματα των εξετάσεων και αύξηση των θέσεων εισαγωγής έριξαν χαμηλά τις βάσεις, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα.
«Οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι, καθώς και το γεγονός ότι οι θέσεις των εισακτέων αυξήθηκαν φέτος κατά 4.000, έδωσαν μια πτωτική τάση στις βάσεις εισαγωγής», όπως τονίζει ο αναλυτής.
Ειδικότερα για τη δυσκολία των θεμάτων των πανελληνίων και τον αντίκτυπό τους στις βάσεις σημειώνει:
«Τα δύσκολα θέματα όπως στη Χημεία αλλά και σε Μαθηματικά και Αρχαία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση των βάσεων, καθότι έβγαλαν νοκ άουτ ένα ποσοστό που αγγίζει το 70% των υποψηφίων, οδηγώντας αρκετούς κάτω από τη βάση».
Οπως αναφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις οι βάσεις αγγίζουν κάποια από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
«Για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει την Ιατρική Αθηνών να αγγίζει και να ξεπερνάει τα 19.000 μόρια, ωστόσο τώρα είναι κάτω από αυτό το ποσοστό», προσθέτει.
Για τους λόγους αυτούς, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν «αναμενόμενο και προβλεπόμενο για τα περισσότερα τμήματα των τριών επιστημονικών πεδίων. Τόσο στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, με ναυαρχίδες τις νομικές σχολές, όσο στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο με ναυαρχίδες τα πολυτεχνεία, όσο και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο σημείωσαν τέτοια πτώση των βάσεων που κρίνεται ότι είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών».
Η κατάσταση ήταν διαφορετική, ωστόσο, στο τέταρτο πεδίο.
«Αντίθετα, το γεγονός ότι στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, όπου περιλαμβάνονται τα τμήματα πληροφορικής και οικονομίας, τα παιδιά έγραψαν καλύτερα φέτος, αυτό έδωσε μια διαφορετική τάση στην κίνηση των βάσεων του τέταρτου πεδίου. Τα περισσότερα τμήματά του είχαν αύξηση των βάσεων εισαγωγής, που και αυτό εξηγείται με βάση τα προηγούμενα που είπαμε».
Πόσοι πέτυχαν την εισαγωγή με βαθμό κάτω από τη βάση;
«Και φέτος, όπως είχαμε προβλέψει, πάνω από 20.000 υποψήφιοι κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους με βαθμολογία κάτω από τη βάση, σε πάνω από 100 τμήματα», επισημαίνει ο Χ. Κάτσικας.
Την ίδια ώρα μιλάει για το σενάριο επαναφοράς της βάσης του 10 και εξηγεί τους λόγους που τίθεται απέναντί του.
«Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε διάφορους κύκλους να ξαναφέρουν στην επιφάνεια μια συνταγή της ύπαρξης της βάσης του 10, έτσι ώστε να μην εισάγονται στο πανεπιστήμιο υποψήφιοι με βαθμούς 4, 5, 6,7. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια λανθασμένη λογική, η οποία ακούγεται σωστά στα αυτιά της κοινής γνώμης. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν παιδιά, πολλά ή λίγα, γράψουν κάτω από τη βάση, αυτό εξαρτιέται απολύτως από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, κάτι που είναι στα χέρια του υπουργείου Παιδείας και αυτούς που ορίζουν ώστε να διαλέγουν τα θέματα. Από αυτήν την άποψη, το να θεσμοθετηθεί πάλι ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής, θα είναι απέναντι σε παιδιά από φτωχότερα και λαϊκότερα στρώματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα της οικονομικής ενίσχυσης ώστε να προχωρήσουν στο πανεπιστήμιο».
Και στη συνέχεια τι;
Μετά τα χαμόγελα εισόδου στο πανεπιστήμιο, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα. «Πώς μια οικογένεια θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα που μπορεί να ανέρχονται σε 600-700 ευρώ για ένα παιδί που σπουδάζει στην επαρχία;» διερωτάται ο αναλυτής, κάτι που όπως τονίζει προέρχεται από την οικονομική συγκυρία της εποχής. «Αυτό εξηγεί και εν μέρει γιατί αρκετοί φοιτητές, εκτός τόπου διαμονής, αργούν να τελειώσουν ή παρατούν στη μέση τις σπουδές τους», προσθέτει.
Πηγή Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα