Αναστάτωση στη φοιτητική στέγη από το Airbnb

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, οι βάσεις γνωστοποιήθηκαν και οι πρωτοετείς φοιτητές ξέρουν πλέον πού πέρασαν. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι το πού να μείνουν, καθώς η αγορά των φοιτητικών σπιτιών μόνο προσιτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στη μάχη αναζήτησης ενός φοιτητικού σπιτιού ρίχνονται χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι έκαναν το «λάθος» να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα μακριά από την οικογενειακή εστία.
Και φυσικά, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι (σ.σ. γονείς), οι

οποίοι θα χρειαστεί να δαπανήσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ενοικίαση μίας γκαρσονιέρας ή ενός μικρού διαμερίσματος.
Η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς στο Sputnik, είναι «αποκαρδιωτική» για όσους επιζητούν μία φθηνή λύση, ιδίως στην περίπτωση της Αθήνας.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός την εξάπλωση του Airbnb, αφετέρου τις μαζικές αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς επενδυτές.
«Το Airbnb αλλά και ξένοι, κυρίως Κινέζοι, που επιλέγουν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στον τουριστικό ιστό της Αθήνας, στερούν από τους φοιτητές έναν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν διαθέσιμα» εξηγούν από το μεσιτικό γραφείο «Τσαούσης – Σταυρόπουλος».
Πού κυμαίνονται οι τιμές στην Αθήνα
Αυτή τη στιγμή, οι τιμές στις περιοχές γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας είναι αισθητά «τσιμπημένες» σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Η άνοδος κυμαίνεται πέριξ του 10%, ανάλογα πάντα και με την εκάστοτε περιοχή» σχολιάζουν, χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή του Ζωγράφου, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, οι γκαρσονιέρες διατίθενται από 250-300 ευρώ, ενώ τα επιπλωμένα ή ανακαινισμένα διαμερίσματα (ενός δωματίου) ξεκινούν από 400 ευρώ.
Εάν κάποιος θελήσει να νοικιάσει ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα (δύο δωμάτια), τότε θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθύτερα στην τσέπη καθώς οι τιμές υπερβαίνουν τα 450-500 ευρώ.
Εξίσου δυσπρόσιτες είναι οι τιμές στα Ιλίσια – κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και τις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών – όπου τα διαμερίσματα (ενός ή δύο δωματίων) διατίθενται από 450-500 ευρώ. Οι γκαρσονιέρες, από την πλευρά τους, ξεκινούν από 250-300 ευρώ.
Στο κέντρο της Αθήνας, παράλληλα, οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να βρουν γκαρσονιέρα από 300-350 ευρώ και διαμέρισμα (ενός δωματίου) από 400 ευρώ.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων και συγκεκριμένα στο Μουσείο, πέριξ δηλαδή του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 300 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα (έως 50 τ.μ.).
Εάν κάποιος θελήσει να ενοικιάσει κάποιο μεγαλύτερο διαμέρισμα, τότε θα κληθεί να καταβάλλει ένα ποσό άνω των 400-450 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγούν από το μεσιτικό γραφείο «Τσαούσης – Σταυρόπουλος», ευκαιρίες εντοπίζονται στην περιοχή της πλατείας Βάθης, όπου οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 250 ευρώ.
Στον Νέο Κόσμο, παράλληλα, κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μία γκαρσονιέρα διατίθεται από την τιμή των 350-400 ευρώ, ενώ ένα μικρό διαμέρισμα (ενός δωματίου) ξεκινάει από την τσουχτερή τιμή των 450 ευρώ.
Αντίστοιχες είναι οι τιμές και περιμετρικά του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον Πειραιά, με τις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα να διατίθενται από 350-400 και 450 ευρώ, αντίστοιχα.
Τί φταίει για τις υψηλές τιμές
«Οι τιμές είναι αυξημένες και χρειάζεται αρκετό ψάξιμο, προκειμένου μία οικογένεια να βρει την κατάλληλη ευκαιρία για το σπίτι του παιδιού της. Οπου έχει αναπτυχθεί το Airbnb, η αναζήτηση σπιτιού γίνεται ακόμη δυσκολότερη» διευκρινίζουν, αντίστοιχα, από το μεσιτικό γραφείο «Futurestate».
Πέραν της πλατφόρμας του Airbnb, αλλά και της κινεζικής αγοραστικής διάθεσης, προσκόμματα στην εξεύρεση μίας «οικονομικής» λύσης βάζουν και τα δομικά προβλήματα της Αθήνας.
«Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σταμάτησαν να χτίζονται καινούρια σπίτια. Η οικοδομή πάγωσε τελείως, με αποτέλεσμα να μην χτίζονται καινούρια διαμερίσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά σπίτια, ενώ και αυτά που υπάρχουν είναι κατά βάση μεγάλης ηλικίας», επισημαίνουν από το ίδιο μεσιτικό γραφείο, μιλώντας στο Sputnik.
Το ακριβό Ρέθυμνο και η προσιτή Πάτρα
Επειδή όμως, η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ρεθύμνου, όπου η τιμή μίας γκαρσονιέρας ξεκινάει από 300 ευρώ και ενός μικρού διαμερίσματος από 400 ευρώ.
«Το Ρέθυμνο είναι μία μικρή πόλη και η αύξηση του τουριστικού κύματος έχει περιορίσει σημαντικά τις επιλογές των φοιτητών. Αυτό αυξάνει τις τιμές, ακόμη και τους μη τουριστικούς μήνες. Δεν γίνεται να πας στον φοιτητή τον Απρίλιο και να του πεις «πρέπει να φύγεις για να το κάνω Airbnb», ενώ αυτός δίνει μαθήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» διευκρινίζουν, χαρακτηριστικά, από το «Futurestate».
Ετσι, οι ιδιοκτήτες προτιμούν «τα διαμερίσματα να παραμένουν άδεια κατά τους χειμερινούς μήνες και να είναι γεμάτα με τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, παρά να εισπράττουν ένα σταθερό αλλά μικρότερο ποσό από κάποιον φοιτητή».
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη – μία πόλη η οποία κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές – περιμετρικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 250-300 ευρώ, ενώ τα μικρά διαμερίσματα διατίθενται από 350 ευρώ.
Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες φοιτητικές πόλεις. Ενδεικτικά, στην Κομοτηνή ένας φοιτητής μπορεί να βρει γκαρσονιέρα από 150-200 ευρώ και διαμέρισμα από 250-300 ευρώ, ενώ στα Ιωάννινα οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονται σε 200 και 250 ευρώ.
Αρκετά τυχεροί, τέλος, θα πρέπει να νιώθουν οι γονείς όσων παιδιών εισήχθησαν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα της Πάτρας, καθώς οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 100 ευρώ και για ένα μικρό διαμέρισμα από 150-200 ευρώ.
«Η Πάτρα είναι μία παραδοσιακή φοιτητική πόλη, με αρκετά διαθέσιμα σπίτια. Ετσι, η μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων συμβάλλει στον να μην παρασύρονται προς τα πάνω οι τιμές» εξηγούν από το μεσιτικό γραφείο «Τσαούσης – Σταυρόπουλος».
Γεράσιμος Χιόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναστάτωση, Airbnb,anastatosi, Airbnb