Η Ευρώπη ετοιμάζει την πρώτη αποστολή σε «παρθένο» κομήτη το 2028
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της «τριπλής» αποστολής «Comet Interceptor». Θα περιλαμβάνει τρεις διαστημοσυσκευές (μία μητρική και δύο θυγατρικές), οι οποίες θα επισκεφθούν ένα «παρθένο» κομήτη που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί ή κάποιο άλλο σώμα που μόλις θα ξεκινά το ταξίδι του στο εσώτερο ηλιακό σύστημα.
Τα τρία διαστημικά σκάφη θα κάνουν ταυτόχρονες παρατηρήσεις από διαφορετικές πλευρές του κομήτη, δημιουργώντας ένα δυναμικό τρισδιάστατο «προφίλ» του. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ESA με την αποστολή της «Ροζέτα» στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο το 2014, η Ευρώπη θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, αν και αυτή τη φορά καμία διαστημοσυσκευή δεν θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.
«Οι παρθένοι ή δυναμικά νέοι κομήτες είναι τελείως αχαρτογράφητοι και αποτελούν ιδανικούς στόχους για διαστημική εξερεύνηση εκ του σύνεγγυς, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την ποικιλία και την εξέλιξη των κομητών. Τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα των αποστολών μας Giotto και Rosetta σε κομήτες είναι άνευ προηγουμένου, αλλά τώρα ήλθε η ώρα να στηριχτούμε σε αυτές τις επιτυχίες και να επισκεφθούμε ένα παρθένο κομήτη ή να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο διαστρικό αντικείμενο τύπου Οουμουαμούα» (σ.σ. το μυστηριώδες αντικείμενο που ερχόταν από άλλο ηλιακό σύστημα και είχε διασχίσει το δικό μας το 2017), δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της ESA, Γκίντερ Χάσινγκερ.
Η -κόστους περίπου 150 εκατ. ευρώ- αποστολή Comet Interceptor προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2028, μαζί με το νέο ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο μελέτης εξωπλανητών Ariel. Στόχος της αποστολής θα είναι κάποιος κομήτης (ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί), που για πρώτη φορά θα έχει εισέλθει στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, πιθανώς προερχόμενος από το Νέφος του Οορτ στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Την επιστημονική ευθύνη της αποστολής θα έχει το Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης Mullard του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Το πρώτο ρόβερ για Φόβο ή Δείμο
Εξάλλου, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και η Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν το πρώτο ρόβερ που θα αποτελέσει την ευρωπαϊκή συμβολή στην ιαπωνική αποστολή ΜΜΧ (Martian Moons eXploration), με στόχο την επιτόπια για πρώτη φορά εξερεύνηση ενός εκ των δύο μικρών δορυφόρων του Αρη, του Φόβου ή του Δείμου.
Η αποστολή -που θα αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία της ιαπωνικής αποστολής Hayabusa2 στον αστεροειδή Ριούγκου- προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024, να φθάσει στον Αρη το 2025 και να φέρει πίσω στη Γη το 2029 τα πρώτα δείγματα είτε από το Φόβο είτε από το Δείμο. Το γαλλο-γερμανικό ρόβερ θα προσεδαφιστεί σε ένα από τα δύο φεγγάρια, όπου θα κάνει μελέτες επί αρκετούς μήνες.
Παύλος Δρακόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα: Νεκρός άνδρας σε παραλία – Στο νοσοκομείο ο φίλος του
- Τροχαίο στην Αταλάντη: Οι προστατευτικές μπάρες τεμάχισαν τα δύο αδέλφια -«Είναι σαν ξιφολόγχες»
- Τι δείχνει η "ακτινογραφία" του πλαστικού χρήματος
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη και τέταρτο άτομο για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 22χρονου
- Πλάνο από Κ. Μητσοτάκη για πιο ισχυρό Μαξίμου
- Ο Τραμπ ενέκρινε πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων, αλλά υπαναχώρησε
- Επισπεύδει την έκδοση ομολόγου η Εθνική Τράπεζα
- Η ΔΕΗ, ο καθηγητής Σταθάκης και… οι παχιές μύγες του Αυγούστου
- Θερινό ηλιοστάσιο – Είστε έτοιμοι να αρχίσει και επίσημα το καλοκαίρι;
- Ο πειραματικός γραμμικός ελαιώνας του ΑΠΘ και ο στόχος του (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ιππότης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ χρίστηκε ο Ραλφ Λόρεν
- Οψεις της Ελλάδας και της Αθήνας μέσα από τις φωτογραφίες ξένων στρατιωτών, 1940-1945
- Μια νέα γενιά μεγάλων έργων σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ
- Πιτσιόρλας: «Ψύχραιμη θεώρηση των γεωπολιτικών εξελίξεων»
- Τσίπρας: «Μέτρα και κυρώσεις εάν δεν τερματιστούν άμεσα οι παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ»
- Μειώθηκε 42% το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών
- Β. Κορκίδης: «Ενιαίος φόρος και συντελεστής ΦΠΑ για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου»
- Ποιά η εξέλιξη των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο έκπτωτος δήμαρχος που αψήφησε τον Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΕΠΕ: Ανακήρυξη του απερχόμενου προέδρου Τάσου Τζήκα και του Παντελή Τζωρτζάκη σε επίτιμους προέδρους
- Ο Τραμπ είχε αποφασίσει χτύπημα στο Ιράν λένε οι New York Times
- Αγωνιώδες SOS προς την Κομισιόν εκπέμπουν 10 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ενάντια στην AirBnB
- Σε κρίσιμη καμπή η ΔΕΗ και το μέλλον της λόγω έλλειψης ρευστού
- ΗΠΑ: «Έξυπνο» εργαλείο παρακολουθεί την καρδιά για πιθανή ανακοπή την ώρα του ύπνου
- Ελληνική πρωτιά σε χρηματοδοτήσεις μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ
- Σύγκρουση συρμού του Προαστιακού με λεωφορείο στη Λιοσίων
- Συρμός του προαστιακού συγκρούστηκε με λεωφορείο στην Λιοσίων