Επισπεύδει την έκδοση ομολόγου η Εθνική Τράπεζα

Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι δρομολογεί την έξοδό της στις αγορές η Εθνική Τράπεζα με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, μετά και το crash test που πέρασε με επιτυχία αυτές τις ημέρες η Τράπεζα

Πειριαώς.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023, στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού.

Η πρώτη απόπειρα είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση Μυλωνά φαίνεται να επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές αυτό το διάστημα για τους ελληνικούς τίτλους.

Το ακριβές ύψος της έκδοσης δεν έχει προσδιοριστεί και θα είναι συνάρτηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές, οπότε και γίνονται οι σκέψεις για την κίνηση αυτή, εφόσον υπάρξουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Εθνικής επιδιώκει να πετύχει καλύτερο επιτόκιο από αυτό της Πειραιώς και για τον λόγο αυτό προβάλλει την καλύτερη εικόνα του ισολογισμού της αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο προβλέψεων που διαμορφώνεται στο 39% και 58% αντίστοιχα, γεγονός που επιτρέπει στην τράπεζα να προχωρήσει γρήγορα στη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια των οποίων εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενου φόρου, έχουν αρχίζει ήδη να εξετάζουν κεφαλαιακή ενίσχυσή τους εντός του 2019, όπως άλλωστε έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της υποχρέωσης για τον εμπλουτισμό των κεφαλαίων τους .

Η Alpha Bank, που διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, θα εξετάσει τη δυνατότητα έκδοσης Tier ΙΙ περί τα τέλη του έτους, ενώ η Eurobank έχει στα κεφάλαιά της ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα