Δοκιμαστικό δρομολόγιο στη νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι

Δοκιμαστικό δρομολόγιο στη νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι εκτελέστηκε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα), παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του ΓΓ Μεταφορών, Θάνου Βούρδα.
Το συνολικό έργο «Τιθορέα – Δομοκός» περιλαμβάνει την κατασκευή της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λιανοκλαδίου – Δομοκού, που αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της υφιστάμενης μονής γραμμής μήκους 122 χιλιομέτρων με Νέα

Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων μήκους 106 χιλιομέτρων.
Η νέα χάραξη έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ./ώρα, ξεκινά από το σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας, κατευθύνεται ανατολικά διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμες σήραγγες μήκους 9.036 μέτρων και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή, μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού, καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια διασχίζει το όρος Οθρυς, με δίδυμες σήραγγες μήκους 6.380 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
ΣΥΜΒΑΣΗ 635
Με τις εργασίες που υλοποιούνται με την Σύμβαση: «ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΜΗΣ, ΤΩΝ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΤΙΘΟΡΕΑ – ΔΟΜΟΚΟΣ» ολοκληρώνεται η διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή του άξονα ΑθήναΘεσσαλονίκη.


Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποπερατώνεται το 1ο τμήμα του έργου από τον Σ.Σ. Τιθορέας έως και τον Σ.Σ. Λιανοκλαδίου μήκους 54 χλμ. και ταχύτητας διέλευσης συρμού 200km/h. Ειδικότερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες υποδομής και επιδομής απαραίτητες για τη θέση σε λειτουργία της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής. Στο τμήμα αυτό μεταξύ μεγάλων τεχνικών έργων χωροθετείται και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων στο όρος Καλλίδρομο. Η σήραγγα είναι διπλή, μονής γραμμής για τον κάθε κλάδο με κατευθύνσεις προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, με μήκος περί τα 9,2 χλμ. η κάθε μία και συνδετήριες στοές ανά 500 μ. Με την τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων που αφορούν κυρίως στον αερισμό φωτισμό, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, προειδοποίηση διέλευσης συρμού κλπ απαιτήθηκαν 7 σταθμοί ελέγχου, εκ των οποίων οι 5 τοποθετήθηκαν εντός των διασυνδετήριων στοών και οι 2 σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην είσοδο και έξοδο της σήραγγας.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα για τον συνολικό σιδηροδρομικό άξονα ΠειραιάςΑθήναΘεσσαλονίκη, με διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, συνεχίζονται εντατικά, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο 2018.

* Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από 1ης Φεβρουαρίου 2018, στα δρομολόγιά της δεν θα εξυπηρετούνται σιδηροδρομικά οι Σταθμοί, Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλος, λόγω αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής.
** Σε δηλώσεις του ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αστικά ΚΤΕΛ.
*** Σύντομα θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για τον περιφερειακό της Χαλκίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα