Δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρόγραφων και Νεοελληνικής Ζωγραφικής

Στην καρδιά της εορταστικής περιόδου προγραμματίζεται η νέα διήμερη δημοπρασία του Οίκου ΒΕΡΓΟΣ.
Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας (17 Δεκεμβρίου) περιλαμβάνει μία εξαιρετική επιλογή σπάνιων βιβλίων των σπουδαιότερων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων, όπως Κ. Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Π. Δέλτα, Γ. Σεφέρη μεταξύ άλλων.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα βιβλία, αναμένεται να αποτελέσουν τα 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές του Κ. Π. Καβάφη, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή.
Από αυτές,

ξεχωρίζουν οι πρώτες εκδόσεις των ποιημάτων του «Κτίσται», «Τείχη», «Αρχαίαι ημέραι», «Δέησις» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα (50 περίπου από το καθένα), που μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.

ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ Αλέξης, Τσίρκο, μολύβι σε χαρτί, 29 x 39 cm
Τιμή εκτίμησης: € 1.500 – 2.000

Σπάνια Βιβλία
Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας -17 Δεκεμβρίου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μία πλούσια συλλογή βιβλίων διακεκριμένων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων όπως Ο. Ελύτης, Ν. Εγγονόπουλος, Π. Δέλτα, Γ. Σεφέρης κ.ά
Χειρόγραφα – Εγγραφα
Στην κατηγορία ιστορικών χειρογράφων, περίοπτη θέση κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Ενα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787 καθώς και η έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του “υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα” Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827).

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ – Αριθ. 330. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Τιμή εκτίμησης: € 400 – 600

Ταξιδιωτικά βιβλία 18ου αιώνα
Το ενδιαφέρον των συλλεκτών της κατηγορίας αναμένεται να μαγνητίσει ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι “Grandes vues pittoresques […] de la Grece et de la Sicile” του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis Francois Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη.
Νεοελληνική Ζωγραφική – Χαρακτική

ΜΟΡΑΛΗΣ Γιάννης, Προσχέδιο για τη σύνθεση Νύφη.
Μεταξοτυπία, 200 x 485 mm – Τιμή εκτίμησης: € 400 – 600

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας – 18 Δεκεμβρίου – προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών όπως ο Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός, Ν. Χριστόπουλος. Μία εξαιρετική ευκαιρία για όσους θεωρούν ότι η τέχνη όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας αναβαθμίζοντας αισθητικά τους χώρους που κινούμαστε και λειτουργούμε αλλά και να προσφέρει μία διέξοδο την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Η δημοπρασία, εφόσον τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού Youtube.
Και στις δύο περιπτώσεις, συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς στο +30 210 3614897. Το έμπειρο προσωπικό μας είναι πάντα πρόθυμο να σας καθοδηγήσει και να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε.
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός) – 17 & 18 Δεκεμβρίου 2020, Ωρα: 5.00 μ.μ.

Φωτογραφία: ΚΑΤΣΩΝΗΣ Λάμπρος, Έγγραφο στα ιταλικά με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, 1791, € 4.000 – 6.000

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων Χειρόγραφων, Νεοελληνικής Ζωγραφικής,dimoprasia spanion vivlion cheirografon, neoellinikis zografikis