Μ. Σχοινάς: «Η πανδημία ισχυροποίησε την ευρωπαϊκή ατζέντα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση»

Με ένα ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής ταινίας, παρομοίωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Greek Economic Summit-GES2020, με κεντρικό θέμα #Forging Ahead in Challenging Times#, όσα διαχειρίστηκε το τελευταίο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, δήλωσε: «Αυτή η Επιτροπή, αρχικά ξεκίνησε με τις βασικές της προτεραιότητες και μέσα σε τρεις μήνες χρειάστηκε

να αλλάξει όλο το “software της δουλειάς” για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας, που δυστυχώς ακόμα συνεχίζονται. Από το αρχικό πρόγραμμα της Επιτροπής, δύο – τρία βασικά στοιχεία που παραμένουν στην ατζέντα ή ακόμα και ισχυροποιήθηκαν από τους πανδημικούς καιρούς είναι η πράσινη μετάβαση, που δεν είναι ένα στοίχημα μόνο περιβαλλοντολογικό. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό στοίχημα, που θα αλλάξει τη ζωή των Ευρωπαίων. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ψηφιακή μετάβαση. Μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούταν ένα προνόμιο για τους ειδικούς.
Τώρα έχει γίνει κατάκτηση όλου του κόσμου, από τα μικρά παιδιά του δημοτικού μέχρι τις γιαγιάδες. Έχουμε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες μας βοηθάνε στην προσαρμογή για την ψηφιακή Ευρώπη. Το τρίτο, είναι η ανάγκη για καλύτερη γεωστρατηγική σταθερότητα. Δεν είναι μυστικό, η Ευρώπη δεν περιστοιχίζεται από φίλους. Περιστοιχίζεται από περιοχές δύσκολες γεωπολιτικά με μεγάλες ανησυχίες σε επίπεδο όχι μόνο αμυντικό αλλά και κοινωνικοπολιτικό, ενώ παραμένει η ανάγκη να λειτουργεί η Ευρώπη ως άγκυρα σταθερότητας».
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία δεν είναι μια σχέση ειδική. Είναι μια σχέση συστημική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω, ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο συνολικής διευθέτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων, η οποία θα ξεκαθαρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού με σαφήνεια. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αλλά και ποιες είναι οι κυρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα επηρεάσει αυτή την διαδικασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα