Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα: Τα επικρατέστερα σενάρια και το δίλημμα «σχολεία» ή «οικονομία»

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θέτουν στο «μικροσκόπιο» τα τελευταία ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζοντας νέα μέτρα, με το ολικό lockdown να βρίσκεται στην ατζέντα των ειδικών. Μια ακόμη ημέρα κρίσης η Παρασκευή.
Κρίσιμες κρίνονται η σημερινή και αυριανή ημέρα για την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τις κυβερνητικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας περιόδου

δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, με τους ειδικούς να διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού βρίσκονται πάντα στο «τραπέζι».
Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν αύριο, Παρασκευή, καθώς τα «μέτωπα» της πανδημίας που προξενούν έντονες ανησυχίες παραμένουν ενεργά. Η αύξηση των κρουσμάτων και ο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού δημιουργούν ένα «κοκτέιλ», το οποίο τρομάζει τους ειδικούς. Σε αυτό προστίθενται και οι προβληματισμοί για την οριακή κατάσταση στην Αττική, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού.
Χθες, Τετάρτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα στη χώρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προειδοποίησε ότι εντός της εβδομάδας τα κρούσματα πανελλαδικά θα μπορούν να φτάσουν τα 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού».
Ο φόβος των λοιμωξιολόγων για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε σκέψεις για νέα αυστηρότερα μέτρα. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις από την πλευρά των επιδημιολόγων, αλλά και της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προαναγγελίες για σκληρότερο lockdown.
Στο «τραπέζι» το ολικό lockdown
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, έκρουσε σήμερα, εκ νέου, των «κώδωνα του κινδύνου» για τη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας: «Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».
Ο ίδιος, μιλώντας στον ANT1, επιβεβαίωσε ότι επί τάπητος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα τεθεί το ζήτημα ενός ολικού lockdown.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ, το σενάριο για ολικό lockdown φαίνεται να απομακρύνεται, με τους ειδικούς πάντως να εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές κυρίως.
Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική
Το βέβαιο είναι πως το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς δεν βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς το θέμα που συζητείται πλέον είναι ποια νέα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει μια νέα μεγάλη έξαρση του ιού.
Ένα από τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική.
Προς αυτή την κατεύθυνση παραπέμπει άλλωστε και η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις».
Ο προβληματισμός ως προς αυτό το μέτρο συνίσταται σε φαινόμενα συνωστισμού που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.
Εν τω μεταξύ, εάν αποφασιστεί τελικά η κυκλοφορία να απαγορεύεται πιο νωρίς από τις 21:00, αυτό θα συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου που θα έπρεπε επίσης να αλλάξει.
«Λουκέτο» στα σχολεία;
Όσον αφορά στα «λουκέτα» που θα μπορούσαν να επανέλθουν, οι έμποροι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ενστάσεις τους, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο.
Ένας κλάδος που θα μπορούσε να κλείσει είναι τα σχολεία. Αν και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν, η σημερινή επιδημιολογική εικόνας βάζει και αυτό το ενδεχόμενο στο «τραπέζι».
Ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο έχει αφήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος, άλλωστε, μιλώντας στο Sputnik, στο δίλημμα «ανοιχτή οικονομία ή ανοιχτά σχολεία» είχε ταχθεί υπέρ της οικονομίας.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας σημείωσε σήμερα πως ήταν κάτι που είχε προαποφασιστεί, σημειώνοντας, ωστόσο, πως υπάρχει «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
Σε ερώτηση για το εάν τίθεται ζήτημα κλεισίματος των σχολείων σημείωσε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν».
«Τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία» επεσήμανε.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα