Υποβρύχια: 20 ένοχοι και επτά αθώοι για τις μίζες

Υποβρύχια: 20 ένοχοι και επτά αθώοι για τις μίζες17.01.2019Δικαστικά

Για τη σύμβαση του 1,3 δισ. ευρώ επί Ακη

Την ενοχή 20 κατηγορουμένων στο σκάνδαλο με τις μίζες των υποβρυχίων και την αθώωση άλλων επτά αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Πρόκειται για την υπόθεση της σύμβασης του 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική HDW - Ferrostaal, με ανάδοχο

τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που υπογράφηκε επί των ημερών του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γύρω από την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν παράνομα ποσά που ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την απόφασή του για την ποινική εμπλοκή των κατηγορουμένων, κηρύσσοντας ένοχους 20 από αυτούς και αθωώνοντας 7. Κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της εισαγγελέως, το δικαστήριο έκρινε ένοχους, μεταξύ άλλων, το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα, τον Γαλλοελβετό τραπεζικό υπάλληλο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ -που πριν από λίγους μήνες έσπασε το βραχιολάκι επιτήρησης και καταζητείται- και τον Ελληνα συνεργάτη του, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, τον επικεφαλής των Ναυπηγείων κατά την επίμαχη περίοδο Σωτήρη Εμμανουήλ, τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο κ.ά.

Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, ανάμεσά τους και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό και τον δικηγόρο, αδελφό του πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ευάγγελο Εμμανουήλ. Η διαδικασία συνεχίζεται για το θέμα της αναγνώρισης των ελαφρυντικών και οι τελικές ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα