Υποχωρεί η κυβέρνηση για να ρίξει τους τόνους

Υποχωρεί η κυβέρνηση για να ρίξει τους τόνους27.02.2020Ρεπορτάζ

Ο Μητσοτάκης καλεί στο Μαξίμου Μουτζούρη και δημάρχους, ενώ αποχωρούν (μερικώς) τα ΜΑΤ

Aρον άρον «τα μαζεύει» η κυβέρνηση, αποσύροντας από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τα ΜΑΤ, που μόλις πριν από δύο ημέρες είχε στείλει. Οι εικόνες που προηγήθηκαν, με τα εκτεταμένα επεισόδια, τις επιθέσεις κατά αστυνομικών, τους δεκάδες τραυματίες και ειδικά τον φόβο να υπάρξει νεκρός, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σαλπίσει υποχώρηση μετά συγχαρητηρίων

στις αστυνομικές δυνάμεις. 

Την κυβερνητική απόφαση ανακοίνωσε, εμφανιζόμενος σε δελτίο ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και λέγοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις -κάποιες από αυτές- θα επιστρέψουν στη βάση τους στην Αθήνα και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά. Εδωσε, μάλιστα, συγχαρητήρια στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν και έκανε λόγο για πρωτοφανείς εικόνες βίας. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μιλούν για «μερική απόσυρση», καθώς δεν θέλουν να δοθεί η εικόνα μιας άτακτης υποχώρησης και αποδίδουν σε «ακροδεξιούς» τα επεισόδια. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια προσπάθεια επίσης να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα θα δεχθεί στο Μαξίμου τον περιφερειάρχη Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των νησιών. Ηδη, από χθες το πρωί, ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε να πέσουν οι τόνοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Έκκληση

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους νησιώτες ζητούσε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μετριαστεί η αντίδραση -την οποία χαρακτήρισε άγονη-, γιατί είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν οι νέες δομές για να κλείσουν οι προηγούμενες. Τόνισε, επιπλέον, ότι οι νέες, σύγχρονες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς και είναι απολύτως ελεγχόμενες, και συμπλήρωσε ότι σε αυτές θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν παίρνουν άσυλο θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί και στους επίδοξους μετανάστες, που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντάς τους να μην το κάνουν, διότι ο δρόμος στον οποίο τους οδηγούν οι διακινητές -που πληρώνονται αδρά- δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και την Ευρώπη, αλλά σταματά στα νησιά, από όπου θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής.

Πυρά της αντιπολίτευσης για τη βία και το αδιέξοδο στο Μεταναστευτικό

 

Για αυταρχισμό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, αλλά και με τα τεκταινόμενα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας σε εκτενή δήλωσή του έκανε έκκληση για την «απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αδιέξοδη επιλογή αυταρχισμού και βίας». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για επτά μήνες παλινωδιών και καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό, αποδίδοντας τη στάση του στο ότι αφήνει τα νησιά να βουλιάξουν «για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ιδεοληψίες» και «διαχειριστική ανικανότητα, που έχουν μετατρέψει τα νησιά του βόρειου Αιγαίου σε μόνιμο πάρκινγκ ψυχών».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε μια κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, που κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά, ενώ το ΚΚΕ από την πλευρά του σημείωσε ότι οι εκκλήσεις για ηρεμία, τη στιγμή που τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, μόνον ως πρόκληση μπορούν να γίνουν αντιληπτές.

«Ο,τι ληγμένο υπάρχει το πετούν στους νησιώτες που διαδηλώνουν» ήταν αυτό που χαρακτηριστικά τονίστηκε από την Ελληνική Λύση.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποχωρεί,ypochorei