«Απάντηση» στη βία με παραίτηση της ΝΟΔΕ και απεργία!

«Απάντηση» στη βία με παραίτηση της ΝΟΔΕ και απεργία!26.02.2020Άρθρα

Τα βρόντηξαν μαζικά τα μέλη της Ν.Δ. στη Χίο, ενώ οι κάτοικοι στα νησιά του Β. Αιγαίου κατεβάζουν σήμερα ρολά

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει με υπερβολική βία τις κλειστές δομές στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να αντιδρούν. Σήμερα, έπειτα από κάλεσμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι κάτοικοι κατεβαίνουν σε γενική απεργία,

όπως αποφασίστηκε ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρει ότι «η απεργία είναι μια διαμαρτυρία για την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση και επιμένει σε ένα σχέδιο που δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αλλά και για την αδικαιολόγητα μεγάλη βία που επέδειξαν τα ΜΑΤ σε φιλειρηνικούς κατοίκους, οι οποίοι επί πέντε χρόνια δέχονται όλα τα κύματα των μεταναστών και έχουν πραγματικά ξεπεράσει τα όριά τους».

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου αναγκάζει τα κυβερνητικά στελέχη να παίρνουν τα μέτρα τους υπό τον φόβο των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Χθες το πρωί στη Χίο το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη είχε κατεβάσει ρολά, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν πως ενδέχεται να παραμείνει κλειστό επ' αόριστον. Την ίδια στιγμή, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. στη Χίο παραιτήθηκε σύσσωμη, ενώ σήμερα τα μέλη της θα στείλουν τις επιστολές παραίτησής τους στην Πειραιώς. Παράλληλα, σήμερα, επίσης, θα δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο από τις απρόκλητες εις βάρος τους επιθέσεις από τους άνδρες των ΜΑΤ, τα οποία δεν «έπαιξαν» σε κανένα τηλεοπτικό σταθμό. Το σκηνικό πολέμου που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και τη Χίο από το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των κατοίκων συνεχίστηκε και χθες.

Συγκεκριμένα, το πρωί στη Λέσβο συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων σημειώθηκαν στην περιοχή του Καράβα, καθώς και στη θέση Διαβολόρεμα.

Σώμα με σώμα

Στη Χίο, μετά τα επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή Πιτυούς, το απόγευμα σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να κινηθούν προς την περιοχή του Αίπους όπου σχεδιάζεται να γίνει η νέα δομή, με τους αστυνομικούς να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών. Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο χθες όσο και τη Δευτέρα, ο κ. Μουτζούρης είπε πως ήταν «μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να στείλει τα ΜΑΤ τα οποία ασκούν βία πάνω σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα πάνδεινα».

Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο, από το βράδυ της Δευτέρας, οι κάτοικοι στήνουν ακόμα και αυτοσχέδια οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τα ΜΑΤ να φτάσουν στις επιταγμένες εκτάσεις. Στη Χίο οι κάτοικοι του Βροντάδου έστησαν οδοφράγματα με πέτρες και κορμούς δέντρων, ενώ στη Λέσβο επιστρατεύτηκαν μέχρι και αυτοκίνητα του δήμου προκειμένου να κλείσουν την κεντρική οδό ώστε να μην περάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά κανονικά με το σχέδιό της για την κατασκευή των κλειστών δομών. Στη Χίο μπουλντόζες έπιασαν δουλειά σε μία από τις επιταγμένες εκτάσεις. Πάντως ο κ. Μουτζούρης υποστηρίζει: «Τα έργα δεν νομίζω ότι θα γίνουν και δεν είναι εύκολο να γίνουν. Δεν μπορούν να γίνουν, αν οι τοπικές κοινωνίες δεν τα θέλουν. Πόσο θα καθίσουν τα ΜΑΤ; Δεν μπορούν να καθίσουν επ' άπειρον». Σχολιάζοντας τις μπουλντόζες που έκαναν την εμφάνισή τους στην επιταγμένη έκταση στη Χίο, ανέφερε: «Αυτό που είδατε ήταν για εντυπωσιασμό. Μια μπουλντόζα που έστρωνε τον χώρο για να γίνει μια περίφραξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα