Υπαναχώρηση μετά τις αντιδράσεις για τις «εκπτώσεις» στον Ποινικό Κώδικα

Υπαναχώρηση μετά τις αντιδράσεις για τις «εκπτώσεις» στον Ποινικό Κώδικα13.03.2019Άρθρα

Πλημμέλημα η κατοχή μολότοφ, χάδια σε εγκληματική οργάνωση

Σε... οπισθοχώρηση οδηγούν το υπουργείο Δικαιοσύνης οι έντονες -ακόμα και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου- αντιδράσεις που πυροδοτεί σειρά από αλλαγές στον υπό διαβούλευση νέο ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες διατάξεις που αφορούν ζητήματα

μετατροπής αδικημάτων σε πλημμελήματα, στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού, ενδέχεται να επανεξεταστούν από τις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Συγκεκριμένα πηγές του υπουργείου, μετά τα δημοσιεύματα που αναδείκνυαν προβληματικά σημεία στις προτεινόμενες διατάξεις, ανέφεραν πως υπό επανεξέταση βρίσκονται ζητήματα όπως η ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία αλλάζει το πλαίσιο της προβλεπόμενης ποινής από τα 10-20 χρόνια στα 5-10 χρόνια, καθώς και η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή και η κατοχή μολότοφ!

Την ίδια ώρα αναμένεται να επανεξεταστεί και ο προσδιορισμός του αδικήματος του βιασμού, για το οποίο έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους έγκριτοι νομικοί καθώς και γυναικείες οργανώσεις.

Κι αυτό καθώς, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, «εξοστρακίζεται» από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, όπως είναι οι πράξεις βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων (ερωτικά βίντεο, φωτογραφίες κ.ά.).

Αντιδράσεις

Πάντως, για απαράδεκτες μειώσεις ποινών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, καταλογίζοντας εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους. «Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, προσθέτοντας πως «η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία». Μάλιστα, διευκρινίζει πως θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, και κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία εντυπώσεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νεολαία του κόμματος να κάνει λόγο για παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα