Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τους ασθενείς με κορονοϊό να είναι πλέον… είδος προς εξαφάνιση.
Οι υγειονομικές Αρχές προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε κανένας ασθενής που νοσεί από τον φονικό ιό να μη βρεθεί αβοήθητος.

Σε

αυτό το πλαίσιο, στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε ο χώρος του πάρκινγκ να μετατραπεί σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι εργασίες για το νοσοκομείο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Το φορητό νοσοκομείο εκστρατείας αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, στα οποία θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες αλλά και διάφορες άλλες υποδομές, όπως γραφεία και χειρουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινητές εγκαταστάσεις του 299 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας «ΚΙΧΝΕ», από το 2005 έως το 2007, χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης του Αφγανιστάν (ΙSAF).

Αποστολή του κινητού νοσοκομείου, αξίας πάνω από 5.000.000 ευρώ, είναι η παροχή -επί 24ώρου βάσεως- υγειονομικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσιών σταθμού υποδοχής διακομιζομένων.

Το νοσοκομείο πληροί τις νατοϊκές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός του είναι από τους πλέον σύγχρονους και κατά τη χρήση του αναπτύσσεται σε -ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτόν- κοντέινερ και σκηνές, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις εκστρατείας. Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

Χειρουργείο με δύο χειρουργικές τράπεζες (μία για σηπτικές και μία για άσηπτες επεμβάσεις).Μονάδα αποστείρωσης.Πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα ανάνηψης.Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων περιστατικών.Εξωτερικά ιατρεία,Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών.Θαλάμους νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών καθεμιά.
Πλήρες μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών.Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών.Πλήρες ακτινολογικό εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων.Φαρμακείο.Πλήρη οδοντιατρική μονάδα.Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού.

Διαθέτει επίσης τρεις ομάδες υποδοχής και σταθεροποίησης (stabilization stations).
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας λόγω της τεράστιας έλλειψης κλινών στις ΜΕΘ μαρτυρά και το γεγονός ότι πλέον πολλοί ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κανονικούς θαλάμους. Ειδικότερα, τρεις διασωληνωμένοι στην Κατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα