Βουλή: Νύχτα κατάργησαν την αξιολόγηση

Βουλή: Νύχτα κατάργησαν την αξιολόγηση04.06.2018Βουλή

Σύσσωμη η αντιπολίτευση «βράζει» για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Πώς οι 90 σελίδες έγιναν 500!

Νύχτα και πιο... παχύ κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης, προκαλώντας τις αντιδράσεις

σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι εξέδωσαν οργίλες ανακοινώσεις για τον χρόνο και τη διαδικασία με την οποία μοχλεύτηκε η νομοθετική πρωτοβουλία. Η Νίκη Κεραμέως από τη Ν.Δ. υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Το αρχικό νομοσχέδιο, που είχε αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο, ήταν περίπου 91 σελίδες, ενώ τώρα ξεπερνά τις 200, καθώς σε αυτό προστέθηκε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων για θέματα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να έχει πλέον όγκο νομοσχεδίου-σκούπας. Το σύνολο του νομοσχεδίου με τα συνοδευτικά έγγραφα ξεπερνά τις 500 σελίδες!

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παραμένουν οι ίδιες. Βασική πτυχή του είναι η κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος Αρβανιτόπουλου.

Με αυτή την κίνηση, το υπουργείο Παιδείας ικανοποιεί ένα από τα πάγια αιτήματα που έθεταν -σχεδόν πιεστικά- οι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, καταργείται ο θεσμός του σχολικού συμβούλου, αλλάζει ο τρόπος υποστήριξης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου με την ίδρυση νέων δομών, εισάγονται στην εκπαιδευτική διαδικασία ο συλλογικός προγραμματισμός και οι αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου ενισχύονται.

Ακόμα, αλλάζει ο τρόπος επιλογής των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης. Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η δημιουργία 540 νέων θέσεων για στελέχη εκπαίδευσης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη διαδοχική θητεία, σε όμοια θέση, στελέχους της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, στο αρχικό νομοσχέδιο εντάχθηκε και πληθώρα άλλων διατάξεων, όπως η ανάθεση στο ΙΕΠ του επιτελικού ρόλου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η αύξηση των απουσιών για τους μαθητές που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες, νέα ρύθμιση για τα χρέη των καθηγητών στην οδοντιατρική σχολή. Τέλος, καθιερώνονται «τσουχτερά» πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, αλλά και «λουκέτα» σε κολέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ και Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για αβλεψίες και παρανομίες στον τρόπο λειτουργίας τους.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα