Μέρκελ: Κανένα «ψαλίδι» στο ιταλικό χρέος

Μέρκελ: Κανένα «ψαλίδι» στο ιταλικό χρέος 04.06.2018Ειδήσεις

Κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ιταλίας απέκλεισε χθες η Ανγκελα Μέρκελ...

...κόβοντας παράλληλα τον... βήχα στον Εμανουέλ Μακρόν που ζητά «αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης», μέσω συνέντευξής της στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine

Zeitung». Τόνισε, μάλιστα, με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους!

Η ερώτηση από την πλευρά του δημοσιογράφου προέκυψε έπειτα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα του Βορρά, τα δύο κόμματα, δηλαδή, που σχημάτισαν κυβέρνηση στην Ιταλία, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει 250 δισ. ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

Και στο σημείο αυτό η σιδηρά κυρία της Γερμανίας επέμεινε στο γεγονός πως, ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους». Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητούσε το Σάββατο να επιδειχθεί «σεβασμός απέναντι στην Ιταλία», ενώ όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας, απάντησε: «Δεν είμαι καθόλου οπαδός της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα (...) Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία». Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό «Der Spiegel» κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ciao amore! Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται και παρασύρει και την Ευρώπη» στο εξώφυλλό του, φιλοξενώντας στην ύλη του ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο μέλλον της Ιταλίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα