Βίκτορ Ορμπαν: Στείλτε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!

Βίκτορ Ορμπαν: Στείλτε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!06.07.2018Πρόσωπα

Θέλουν τη χώρα μας «αποθήκη» μεταναστών! Τι ειπώθηκε στη συνάντηση (στο Βερολίνο) του Ούγγρου πρωθυπουργού με τη σιδηρά κυρία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σαφέστατη κατέστη χθες η απόσταση... ετών φωτός που χωρίζει την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βίκτορ Ορμπαν αναφορικά με το Μεταναστευτικό.

Η καγκελάριος υποδέχθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο τον Ούγγρο πρωθυπουργό -που κατέφθασε στη γερμανική

πρωτεύουσα με τον αέρα του νικητή-, για μια συνάντηση την οποία ο ουγγρικός Τύπος χαρακτήρισε «πρωτοφανή», καθώς «η Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Ορμπαν και όχι το αντίθετο».

Στη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ήταν έκδηλη η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η καγκελάριος εξαιτίας της «καυτής πατάτας» της μεταναστευτικής κρίσης. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς, και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά» είπε η Μέρκελ, για να λάβει την απάντηση του Ορμπαν ότι «η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην ήπειρό μας».

Στις έντονες διαφωνίες που σημάδεψαν την κοινή συνέντευξη Τύπου προστέθηκε κι αυτή αναφορικά με την καταγραφή και τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων.

«Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα. Εκεί, όμως, αυτό δεν γίνεται. Εμείς τους καταγράφουμε, ωστόσο δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος.

Επαναπροώθηση

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία» κατέληξε.

Μετά το μπρα ντε φερ με τον Ορμπαν, η Μέρκελ είχε ακόμη ένα «ματς» να δώσει, αυτήν τη φορά με τους κυβερνητικούς εταίρους της, καθώς χθες το απόγευμα συναντήθηκαν οι τρεις ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, της CDU, της CSU και του SPD, προκειμένου να συζητήσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ανγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζέεχοφερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα θέματα ασύλου.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμα στελέχη του SPD είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά, στρέφοντας τα βέλη τους κατά του υπουργού Εσωτερικών και της αδυναμίας της Μέρκελ να βάλει φρένο στις πολιτικές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα