ΟΔΔΗΧ: Επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές ότι το χρέος είναι βιώσιμο

ΟΔΔΗΧ: Επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές ότι το χρέος είναι βιώσιμο06.07.2018Οικονομία

Προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο καταβάλλει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με έγγραφο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Ο ΟΔΔΗΧ

υποστηρίζει ότι, μετά την απόφαση του Eurogroup, «η δυναμική του χρέους κρίνεται βιώσιμη ακόμα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Ενδεικτικά, το χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το 2032 στο 128% του ΑΕΠ, έναντι 134% προ των μέτρων ελάφρυνσης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι, ύστερα από οκτώ χρόνια Μνημονίων με αιματηρές θυσίες από τους Ελληνες πολίτες, το χρέος θα χρειαστεί άλλα 14 χρόνια από σήμερα για να επιστρέψει στα επίπεδα όπου ήταν το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση!

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΔΔΗΧ, η απόφαση του Eurogroup για σταδιακή επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι θα μειώσει το χρέος κατά περίπου 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας μετά τη συμφωνία μειώνονται κατά 2,7% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2018-2032. Συνολικά, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα το οδηγήσουν κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2060, ενώ χωρίς τις εν λόγω παρεμβάσεις θα «φλέρταρε» με το 130% του ΑΕΠ. Επομένως, το συνολικό όφελος υπολογίζεται από τον ΟΔΔΗΧ στο 30% του ΑΕΠ.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα