«Τσεκούρι» 20 δισ. € στις συντάξεις από τις νέες μειώσεις του 2019

«Τσεκούρι» 20 δισ. € στις συντάξεις από τις νέες μειώσεις του 201921.03.2018Άρθρα

Από τον Δεκέμβριο του 2018 θα γίνουν αισθητές οι νέες μειώσεις στους συνταξιούχους, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι συνολικές απώλειες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΔΣ), οι νέες μειώσεις θα προκληθούν από τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σε αυτά περιλαμβάνονται η περικοπή 18% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, η μείωση

του αφορολογήτου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις έως το 2022 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΕΔΣ, οι επιπλέον απώλειες (20 δισ.) θα προστεθούν στα 64 δισ. ευρώ που ήδη έχουν χάσει οι «απόμαχοι της εργασίας» από τις προηγούμενες 27 μνημονιακές περικοπές.

Η νέα προσωπική διαφορά

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται στον ΕΦΚΑ ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς. Μέσα στο 2018 οι νέες συντάξεις θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των δικαιούχων.
Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται έως και τον Νοέμβριο του 2018. Ομως, από τον Δεκέμβριο, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2019, οι δικαιούχοι θα δουν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους (με «ταβάνι» το -18%). Αρα, ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει μειώσεις 40%, για παράδειγμα, η περικοπή θα σταματήσει στο -18%.

Φυσικά, το υπόλοιπο ποσοστό της μείωσης θα είναι η νέα προσωπική διαφορά, η οποία θα μπορεί με νέα νομοθετική πράξη να κοπεί ανά πάσα στιγμή. Σημειώνεται ότι το ΕΔΣ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του ν. 4387/16, που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής. Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα