Τραπεζικός «τυφώνας» στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικός «τυφώνας» στο Χρηματιστήριο04.10.2018Οικονομία

Σε έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου έγινε λόγος για παιχνίδια από κερδοσκόπους

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Γερό σφυροκόπημα δέχθηκε και χθες ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βυθίζοντας την αγορά σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017. Αφορμή στάθηκαν σενάρια για νέα κεφαλαιοποίηση και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζικών

ιδρυμάτων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10%, στις 666,84 μονάδες, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101.300.00 ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές. Η «μεγάλη σφαγή», που θύμισε το «μαύρο 2015», έγινε στις τράπεζες! Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down, χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.

Κάποιες εκτιμήσεις από την αγορά κάνουν λόγο για την «τελευταία επίθεση» των κερδοσκόπων, που πιέζουν τις τράπεζες διακινώντας σενάρια περί νέας ανακεφαλαιοποίησής τους. Θεωρούν δηλαδή ότι οι τράπεζες, λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές (π.χ. μέσω ομολόγων) μπορεί, τελικά, να προσφύγουν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του Δημοσίου 30 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή με προσωρινή κρατικοποίηση μέσω των παλαιών μετόχων.

Ολα αυτά εξυπηρετούν πάντως όσους θέλουν να αγοράσουν στα χαμηλά και όσους έχουν «σορτάρει» εναντίον του κλάδου.
Είναι ενδεικτικό ότι με έκθεσή της η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.

Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η χρηματιστηριακή διακύμανση οφείλεται σε κερδοσκοπικά «παιχνίδια» και ότι οι τράπεζες παραμένουν θωρακισμένες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα εξής στοιχεία:
• Στην ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο.
• Στους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
• Στην υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
• Στην αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση.
• Στη μείωση του ELA, με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί ως το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα