Σύγχυση με τις αλλαγές στα συμβόλαια τηλεφωνίας!

Σύγχυση με τις αλλαγές στα συμβόλαια τηλεφωνίας!04.10.2018Επιχειρήσεις

Δεν καταργείται το τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής ή καταγγελίας της σύμβασης σταθερής ή κινητής ορισμένου χρόνου

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Oργιο παραπληροφόρησης από μερίδα του Τύπου που υποστηρίζει ότι απελευθερώνονται τα συμβόλαια της κινητής τηλεφωνίας καθώς καταργείται το τέλος αποσύνδεσης!

Οπως ορθά έγραψε η «δημοκρατία», δεν καταργείται το τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής ή καταγγελίας σύμβασης σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ορισμένου χρόνου, δηλαδή αν ο καταναλωτής διακόψει ένα

μονοετές ή διετές συμβόλαιο προτού λήξει.

Το τέλος αποσύνδεσης / διακοπής καταργείται μόνο στην περίπτωση που η σύμβαση έχει λήξει (ούτως ή άλλως δεν το χρέωναν κάποιες εταιρίες για κάποια συμβόλαια…). Αυτό διευκρινίζει και η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Δεν θα καταβάλλεται, επίσης, και στην περίπτωση που ένας καταναλωτής θέλει να καταργήσει έναν αριθμό καρτοκινητής τηλεφωνίας (χωρίς συμβόλαιο δηλαδή), καθώς έως σήμερα οι εταιρίες χρέωναν ένα ποσό.

Δέσμευση

Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 12, 18 ή 24 μήνες).

Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν από την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής / καταγγελίας. Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018 το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται, με σαφήνεια, στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται.

Στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού πρέπει να αναγράφεται και το αναπόσβεστο υπόλοιπο για την επιδότηση (παγίου ή συσκευής ή άλλου εξοπλισμού) που έχει λάβει ο συνδρομητής. Ετσι, ο τελευταίος θα γνωρίζει πόσα πρέπει να πληρώσει αν διακόψει πρόωρα το συμβόλαιό του λόγω της επιδότησης που έχει λάβει.
Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, το κόστος της επιδότησης και όχι το όποιο τέλος αποσύνδεσης είναι αυτό που επιβαρύνει περισσότερο όσους διακόπτουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Αδειών έχει, πάντως, στα ψιλά γράμματα και μια ρύθμιση προς όφελος των καταναλωτών. Αν ένας πελάτης διακόψει πρόωρα ένα διετές συμβόλαιο και με βάση την επιδότηση παγίου πρέπει να πληρώσει π.χ. 120 ευρώ, ενώ με την επιδότηση συσκευής 130 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με το μικρότερο ποσό ανεξάρτητα από την επιλογή του κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Ακόμα και αν έχει επιλέξει την επιδότηση συσκευής, θα πληρώσει 120 ευρώ.

Επιπλέον, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα διακοπής του συμβολαίου κινητής ή σταθερής με κάθε τρόπο, δηλαδή ακόμη και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα