Το θρίλερ για την α' κατοικία καλά κρατεί!

Το θρίλερ για την α' κατοικία καλά κρατεί!26.03.2019Οικονομία

Ασφυκτικές πιέσεις για (άγριο) μαχαίρι στα όρια από τους δανειστές. Η λύση πρέπει να έχει δοθεί έως τις 5 Απριλίου

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Aσφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση ασκούν οι δανειστές, προκειμένου να μειωθεί η περίμετρος προστασίας των οφειλετών που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο για την κύρια κατοικία.

Στις συζητήσεις που συνεχίστηκαν και χθες στη συνεδρίαση του Euro Working

Group, με σκοπό η σχετική νομοθετική ρύθμιση να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και πάντως πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, σε απρόβλεπτο σκόπελο αναδεικνύεται το θέμα των ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αφορούν 50.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ.

Τα όρια που βάζουν οι δανειστές για τα επιχειρηματικά δάνεια (50.000 ευρώ ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία) είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπε το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο, καθώς θεωρούν ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη κινητή περιουσία και εισοδήματα από αυτά που δηλώνει.

Στην αξία της κατοικίας τα όρια κυμαίνονται μεταξύ 130.000 και 150.000 ευρώ, έναντι 250.000 του αρχικού σχεδίου, ενώ οι δανειστές πιέζουν και για μικρότερο υπόλοιπο δανείου από τα 130.000 ευρώ.

Μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο διαπιστώνονται και στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων των δανειοληπτών.

Οι δανειστές απορρίπτουν ως υπερβολικά γενναιόδωρες τις κυβερνητικές προτάσεις και ιδιαίτερα αυτή για καταθέσεις έως 65.000 ευρώ και χαμηλώνουν τον πήχη στα 20.000 ευρώ.

Γραμμή άμυνας

Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συναινετικές λύσεις για τα περιουσιακά κριτήρια αλλά και τα γενικότερα όρια του νέου πλαισίου. H κυβέρνηση χτίζει τη γραμμή άμυνας στο γενικό όριο αντικειμενικής αξίας στα 250.000 ευρώ, γιατί θα της επιτρέψει πολιτικά να υποστηρίξει ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών.

Το νέο πλαίσιο, όμως, θα λειτουργεί πολύ διαφορετικά από τον νόμο Κατσέλη, καθώς οι δανειολήπτες θα έχουν μικρότερα χρονικά περιθώρια για την εκδίκαση των υποθέσεων.

Είναι προφανές ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας περιορίζεται δραστικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προωθούσε τη ρύθμιση δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν να ξεκαθαριστεί ο τρόπος συμμετοχής του κράτους στην επιδότηση των δανείων, στην οποία υπολογίζουν οι τράπεζες ώστε να «πρασινίσουν» προβληματικά δάνεια, ενώ ανοιχτό είναι και το ζήτημα της διάρκειας ζωής που θα έχει ο νέος νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα