Το Σκοπιανό θα ρίξει την κυβέρνηση;

Το Σκοπιανό θα ρίξει την κυβέρνηση;20.05.2018Άρθρα

Φουντώνουν οι αντιδράσεις ενώ η συμφωνία για το όνομα βρίσκεται προ των πυλών

■ Με την πλάτη στον τοίχο οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ■ Σε στάση αναμονής η Νέα Δημοκρατία ■ Με ποιων τη συνδρομή ελπίζει να περάσει η συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας,

αν ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία ■ Ερωτηματικό αν οι ΑΝ.ΕΛ. διαχωρίσουν μέχρι τέλους τη θέση τους

Η Θέση μας: ΘΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;

Διαβάστε επίσης:

►Το αναπτυξιακό σχέδιο του Μαξίμου για μεταφορές - ενέργεια►Καθηλωμένα 14 από τα 18 Καναντέρ, χωρίς κράνη, μπότες, γάντια και με προβληματικά οχήματα οι πυροσβέστες►Ενα δείπνο που έφερε πιο κοντά Θόδωρο - Γιάννα με Κυριάκο - Μαρέβα►Αυξάνονται ραγδαία οι απάτες και οι χάκερ►Ο πολεοδόμος που είναι και μέτοχος σε δυο τρεις κατασκευαστικές, ο αιρετός υπεύθυνος που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες ακινήτων και η ανέλκυση που ήταν διάλυση►Ποιοι είναι οι 339 νέοι πρόεδροι των Τοπικών Οργανώσεων της Ν.Δ.►Δ. Παστελάκος: Η χρεοκοπία της Ελλάδος, το swap Σημίτη και η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η διαφαινόμενη συμφωνία για το όνομα που θα ολοκληρώσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας πυροδοτεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό

Προ των πυλών είναι η συμφωνία της προδοσίας για το ονοματολογικό, με το «Μακεδονία του Ιλιντεν» που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών να συμπυκνώνει σαφώς τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Μια τέτοια συμφωνία, εφόσον προχωρήσει, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, καθώς η παρούσα κυβέρνηση δεν δείχνει ότι μπορεί να «αντέξει» υπό το βάρος των αντιδράσεων, οι οποίες ήδη εντείνονται σε όλα τα επίπεδα.

Χθες, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε -στον απόηχο των πρώτων ισχυρών αναταράξεων- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο διά ζώσης και τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις τους.

Η συνέχεια προβλέπεται ούτως η αλλιώς θερμή, δεδομένου ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια εντυπωσιακή μεταστροφή και εκ μέρους πολλών εξ εκείνων που τάσσονταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με «γεωγραφικό προσδιορισμό». Η «Μακεδονία του
Ιλιντεν», όπως και αν παρατεθούν οι λέξεις, συναντά μια ευρύτερη απόρριψη, η οποία δυσκολεύει πολύ, εκ των πραγμάτων, τη διαμόρφωση συμμαχιών για να περάσει μια τέτοια λύση από την ελληνική Βουλή.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρουσίαση αυτής της ονομασίας εντάσσεται σε ένα παιχνίδι τακτικής κυρίως για το εσωτερικό των Σκοπίων και την απορρόφηση των κραδασμών από την εθνικιστική αντιπολίτευση του κ. Ζάεφ.

Αντάλλαγμα

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η λύση αυτή «ήρθε για να μείνει» και ότι το αντάλλαγμα για την αποδοχή της από την ελληνική πλευρά θα είναι η άμεση δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης εκ μέρους των Σκοπίων. Ενα τέτοιο σενάριο εμφανίζει δηλαδή τη μεν κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει κι άλλο πίσω στο θέμα της ονομασίας,

τη δε κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρά στο «erga omnes» χωρίς το μεταβατικό στάδιο που ζητούσε αρχικώς, αλλά δεν δεχόταν η Αθήνα. Το εξωφρενικό Ilindenska Republika Makedonija που πρότεινε όμως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για χρήση έναντι όλων (erga omnes) παραπέμπει άμεσα στην εξέγερση
του Ιλιντεν στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η εξέγερση αυτή στόχευε στη δημιουργία μιας αυτόνομης και ανεξάρτητης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη, με βάση τις τότε επιδιώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, και τα υπόλοιπα ονόματα με τα οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, που, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, είναι τα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», δεν αποτελούν και αυτά κάτι λιγότερο από ξεδιάντροπο ξεπούλημα της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει με θετικό μάτι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» στο παραπάνω πλαίσιο, ενώ η τελική συμφωνία επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, οπότε πιθανότατα να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα αλλά και στο τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά, ειδικά οι Βορειοελλαδίτες, εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνούντες, ακόμη και αν μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιασδήποτε συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αν μάλιστα η τελική επιλογή είναι η «Μακεδονία του Ιλιντεν», πολύ χειρότερη συγκριτικά με όλες τις άλλες που είχαν συζητηθεί, τα περιθώρια για το κόμμα του Π. Καμμένου γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά.

Η (άγνωστη) στάση της Ν.Δ., οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και το σενάριο για 180 ψήφους

Ανοιχτό θέμα παραμένει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει καταρχάς θέμα δεδηλωμένης, εφόσον οι ΑΝ.ΕΛ. διαχωρίσουν μέχρι τέλους τη θέση τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως η συμφωνία μπορεί τελικά να περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, μέρους της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή τουλάχιστον του Ποταμιού, με κάποιες ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές καθώς και ορισμένους από τη Ν.Δ., αν τελικά δεν επιβληθεί κομματική πειθαρχία από τον κ. Μητσοτάκη. Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία, με το κόμμα του Περισσού μάλιστα να αντιτάσσεται συνολικά στην ένταξη των Σκοπίων «στη λυκοσυμμαχία» -όπως λέει- του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημασία αποδίδεται και στις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν ιδιαίτερα από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο για να μπορέσουν να ενταχθούν και τα Σκόπια ως μέλη του.

Την ίδια ώρα όμως εντείνονται και τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να ζητά, προφασιζόμενος πιέσεις των εταίρων, επικύρωση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει, καταρχάς, να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛ. και ταυτόχρονα να δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ., η οποία θα βρεθεί ενώπιον σοβαρότατων διλημμάτων και ίσως ισχυρών φυγόκεντρων τάσεων.

Αν, παρά τις πιέσεις, δεν σχηματιστεί πλειοψηφία, τότε όλα τα ενδεχόμενα για τις μετέπειτα εξελίξεις θεωρούνται ανοιχτά, μολονότι η μη ψήφιση της συμφωνίας δεν συνιστά αυτομάτως και απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι που θεωρούν ότι, αν ενεργοποιηθεί το σενάριο των «180», αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για «διεύρυνση» του κυβερνητικού σχήματος, μέσω νέων συγκλίσεων...

Keywords
Τυχαία Θέματα