«Το αεροσκάφος πάει για το έδαφος»

«Το αεροσκάφος πάει για το έδαφος»19.08.2019Ρεπορτάζ

Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο-σοκ για τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου της HELIOS

Τα τραγικά τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης 522 της κυπριακής αεροπορικής εταιρίας HELIOS, η οποία έπεσε στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005, παρασύροντας στον θάνατο 121 ανθρώπους -τους 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα-, φέρνει στη δημοσιότητα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». 

Συγκεκριμένα,

μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας philenews, έρχεται στο φως ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο, όπως καταγράφηκε από τους πιλότους των δύο F-16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο, το οποίο είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες κινήσεις του αεροπλάνου, αλλά και ενός μέλους του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο, περιγράφει συγκλονισμένος, αλλά διατηρώντας την ψυχραιμία του, ο τότε σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτης Σταθόπουλος, που ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού ο οποίος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Ο σμηναγός Παναγιώτης Σταθόπουλος ήταν αυτός που ακολούθησε από απόσταση τη μοιραία πτήση και ενημέρωνε τη βάση του για όσα συνέβαιναν στα τελευταία μοιραία λεπτά. Ηταν εκείνος που είδε ζωντανό ένα μέλος του πληρώματος, τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι, 13 λεπτά μετά την απογείωση πλήρωμα και επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Ο Προδρόμου ήταν ο μόνος που διατηρούσε τις αισθήσεις του, καθώς είχε βρει μια φιάλη οξυγόνου και την είχε βάλει στο πρόσωπό του, κι έτσι τις τρεις ώρες που το μοιραίο αεροσκάφος ήταν ακυβέρνητο παρέμεινε ζωντανός,προσπαθώντας απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου της Αθήνας

Λίγο πριν από τη συντριβή ο Προδρόμου επικοινωνεί με νεύματα με τον Σταθόπουλο. «Αυτή τη στιγμή, το αεροσκάφος δείχνει ότι πάει για το έδαφος» αναφωνεί λίγα λεπτά αργότερα ο σμηναγός Σταθόπουλος, για να ακολουθήσει με σπασμένη φωνή η φράση «MAYDAY, MAYDAY. Πρόσκρουση πολιτικού αεροσκάφους», προκαλώντας ανατριχίλα σε όποιον τον ακούει. 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολάκης, «αλλάξαν πολλά πράγματα δυστυχώς κατόπιν της τραγωδίας και στην παιδεία των χειριστών και στην παιδεία του πληρώματος στην καμπίνα, αλλά και η κατασκευάστρια εταιρία προέβη σε αλλαγές σχεδόν αμέσως για αυτά στα οποία έφταιγε, και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα μετά την τραγωδία».

Keywords
Τυχαία Θέματα