Παραιτήθηκε (πάλι) ο Αμβρόσιος, αλλά... το εννοεί

Παραιτήθηκε (πάλι) ο Αμβρόσιος, αλλά... το εννοεί19.08.2019Πρόσωπα

Εχει ζητήσει να τον διαδεχθεί ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ένας από τους αρχαιότερους στην επετηρίδα ιεράρχες, μια εξαιρετικά πληθωρική εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που έχει προκαλέσει πολλές φορές κατά το παρελθόν ζωηρά τη δημόσια ζωή με δηλώσεις και πράξεις του, για ακόμη μια φορά δήλωσε δημόσια ότι θα παραιτηθεί. 

Μένει να φανεί αν τελικά ισχύει η παραίτηση, καθώς δεν είναι

η πρώτη φορά που ο κ. Αμβρόσιος έχει δημόσια δηλώσει αυτή την πρόθεση. Παραίτηση είχε προαναγγείλει από το 2017. Μάλιστα, σε λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη ζητώντας συγγνώμη από όσους έχει στενοχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Χθες πάντως ο κ. Αμβρόσιος τέλεσε τη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και ανακοίνωσε, για ακόμη μια φορά, την πρόθεσή του να παραιτηθεί λέγοντας ότι έχει συντάξει τη σχετική επιστολή, την οποία θα καταθέσει σήμερα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Ο κ. Αμβρόσιος έχει ζητήσει να τον διαδεχθεί ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και α' γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Αυτό που απομένει είναι να φανεί αν η Ιεραρχία έχει διάθεση να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Τρανό παράδειγμα η Μητρόπολη Αρτης, όπου το 2016 ο πρώην μητροπολίτης Ιγνάτιος παραιτήθηκε υπέρ του πρωτοσυγκέλου του, αλλά η Ιεραρχία εξέλεξε ως διάδοχό του τον επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.

Η πορεία του

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει αφήσει ευδιάκριτο το αποτύπωμά του στη δημόσια σφαίρα. Δηλώσεις ή πράξεις του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας θετικά ή αρνητικά.

Ο ίδιος ωστόσο ποτέ δεν επιδίωξε την αυτοπροβολή. Υπήρξε βασικό μέλος της αδελφότητας της Χρυσοπηγής και πνευματικός αδελφός του μακαριστού Χριστοδούλου. Ταυτόχρονα όμως του άσκησε οξύτατη δημόσια κριτική. Ηταν όμως αυτός που γηροκόμησε τον αδελφό του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου έως ότου έφυγε από τη ζωή πέρυσι.

Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Στις 17 Αυγούστου 1976 εκλέχθηκε μητροπολίτης Ταλαντίου και στις 12 Οκτωβρίου 1978 μητροπολίτης της ιστορικής Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Διατέλεσε προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Δυναμικός και μαχητικός μητροπολίτης, στάθηκε υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών μέσα στην Εκκλησία αλλά και στην κοινωνία. Συγκρούστηκε πολλές φορές με πολιτικά πρόσωπα και γι' αυτόν τον λόγο στιγματίστηκε ως «δεξιός», κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν δέχθηκε ως πολιτική και κομματική ταμπέλα.Βέβαια, πολλές φορές εκφράστηκε θετικά υπέρ της Χρυσής Αυγής

Το 2015 στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στη μάχη κατά των Ευρωπαίων δανειστών, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε απέναντι στον -τότε- πρωθυπουργό. Συγκρούστηκε σφοδρά δικαστικά με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και καταδικάστηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή για μισαλλόδοξα κηρύγματα κατά των ομοφυλοφίλων.

Αντ. Τριανταφύλλου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα