Το «Once» (με τα οκτώ βραβεία) στη Λυρική!

Το «Once» (με τα οκτώ βραβεία) στη Λυρική!20.12.2018Τέχνες

Τι λέει ο σκηνοθέτης του μιούζικαλ, που θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και το Γουέστ Εντ, Ακύλλας Καραζήσης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ενας Ιρλανδός μουσικός και μια Τσέχα μετανάστρια συναντιούνται στους δρόμους του Δουβλίνου και μοιράζονται το κοινό πάθος τους για φολκ-ροκ κομμάτια, γεμάτα μελαγχολία. Εκείνος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την τέχνη και τη ζωή του, όμως η γνωριμία του με την κοπέλα θα τον αλλάξει...

Αυτοί είναι οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας «Once», η οποία το 2007 κατέκτησε το Βραβείο Κοινού στα

φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου, και από σήμερα «ζωντανεύει» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης, ο Ακύλλας Καραζήσης μιλά στη «δημοκρατία» για το μιούζικαλ, που έχει διασκευάσει για το θέατρο ο Ιρλανδός Εντα Ουόλς.

«Δεν είχε τύχει να δω την ταινία. Την παρακολούθησα αφότου μου το πρότειναν» σχολιάζει ο κ. Καραζήσης. «Τόσο η ιστορία όσο και το λιμπρέτο μού άρεσαν πολύ. Το σκηνοθέτησα δίνοντας έμφαση, φυσικά, στην ιστορία του ζευγαριού» συνεχίζει.
Στο πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Once», που θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και το Ουέστ Εντ και έχει τιμηθεί με οκτώ Βραβεία Tony, πρωταγωνιστούν η χαρισματική ερμηνεύτρια Μαρίνα Σάττι και ο Απόστολος Ψυχράμης.

Πρωταγωνιστές

Τη μουσική έχει γράψει ο Γκλεν Χάνσαρντ, ενώ οι στίχοι ανήκουν στην Τσέχα τραγουδίστρια, πιανίστρια και ηθοποιό Μαρκέτα Ιργκλόβα. Αυτοί οι δύο ήταν και οι πρωταγωνιστές του έργου, οι οποίοι μάλιστα ήταν ζευγάρι στη ζωή. «Είναι η ιστορία δύο παιδιών, με διαφορετικές καταβολές, των οποίων οι δρόμοι συναντούνται και κατά κάποιον τρόπο ο ένας εμπνέει τον άλλον» αναφέρει ο κ. Καραζήσης, τονίζοντας πως η μουσική έχει ιδιαίτερο ρόλο στην καθημερινότητά του. «Η ζωή μου αποτελείται από λογοτεχνία και μουσική, όχι μόνο γιατί λατρεύω να ακούω μουσική, αλλά και διότι θέλω και ευελπιστώ να σκέφτομαι μουσικά στη ζωή μου. Επιμένω για κάτι τέτοιο στην καθημερινότητά μου».

Το πρωταγωνιστικό καστ της παράστασης συμπληρώνεται από τους Ηλία Αλγκάερ, Ταξιάρχη Βασιλάκο, Νίκο Γιανναράκη, Αρη Καλλέργη, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσο Μισυρλή, Μαρία Νίκα, Αλκη Παναγιωτίδη, Γιώργο Τζαβάρα και Ιωάννα Φόρτη. Το σκηνικό έχει επιμεληθεί η Ιωάννα Τσάμη και τη χορογραφία η Αμάλια Μπένετ.

Μετά το «Once», όμως, τι έχει αναλάβει ο γνωστός ηθοποιός; «Τον Μάρτιο θα σκηνοθετήσω, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, την παράσταση ''Selfie, στο βάθος πίσω η πόλη'', η οποία είναι βασισμένη σε κείμενα των Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου - Γαβριήλ Πεντζίκη, ενώ κατόπιν θα παίξω στους “Βρικόλακες” του Ιψεν, που θα σκηνοθετήσει στο “Τέχνης” ο Δημήτρης Καρατζάς».

Info: Οι παραστάσεις του «Once» αρχίζουν σήμερα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής και θα διαρκέσουν έως τις 20 Ιανουαρίου. Στις 20.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα