Το 14% των ιδιοκτητών είδε αύξηση στον φετινό ΕΝΦΙΑ

Το 14% των ιδιοκτητών είδε αύξηση στον φετινό ΕΝΦΙΑ01.09.2018Οικονομία

Στρογγυλεύει τις... γωνίες το υπουργείο Οικονομικών με την ανακοίνωσή του

Σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με τα «τσουχτερά» εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), επιδόθηκε το υπουργείο Οικονομικών. Με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες το μεσημέρι, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των εκκαθαριστικών στο TAXISnet, το υπουργείο επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ

ήταν φέτος αυξημένος, σε σύγκριση με πέρυσι, μόνο για το 14% των φορολογουμένων. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 879.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αριθμός κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος!

Ενδεικτική της αμηχανίας του υπουργείου είναι επίσης η ακόλουθη αναφορά στο σημείωμα: «Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογουμένου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών»!

Το υπουργείο επιχείρησε να πείσει τους πολίτες πως «η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις αφορά φορολογουμένους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Τα εκκαθαριστικά

Υποστήριξε δε πως από το 14% των φορολογουμένων που είδαν φέτος φουσκωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, το 78% επιβαρύνθηκε μεσοσταθμικά μόνο κατά 12 ευρώ. Στον αντίποδα, για το 62% των πολιτών ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε αμετάβλητος και για το 24% ήταν μειωμένος.

«Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια μείωση στις βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε χθες στο Πρακτορείο 104,9 fm η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Υποστήριξε ότι στις λαϊκές περιοχές δεν υπήρξε αύξηση του χαρατσιού, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου «μπορεί να υπάρχει κάποια αύξηση, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που υπάρχει αναβάθμιση της περιοχής για κάποιους λόγους».

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο επισήμανε ότι «το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι κατά σχεδόν 60.000.000 ευρώ μειωμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά» και ότι φέτος «79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με το 2017, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα