Την ενοχή Μαντέλη για τη μίζα της Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας

Την ενοχή Μαντέλη για τη μίζα της Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας 03.04.2018Πρόσωπα

Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη (φωτό) για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων...

...όπου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται

ότι έλαβε σαν δώρο από τα μαύρα ταμεία της Siemens για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή, ότι έλαβε το επίμαχο ποσό ως χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία. Στην αγόρευσή του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα που προβάλλει ο κατηγορούμενος, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι οι εκλογές τις οποίες επικαλείται ο κ. Μαντέλης απείχαν ενάμιση χρόνο από το διάστημα που έλαβε το έμβασμα των 200.000 μάρκων.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου προέκυψε ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για τις σπουδές του γιου του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομά του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η Μαφία; Τι θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι;»

αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομες τις δύο πληρωμές που έχουν εντοπιστεί προσθέτοντας: «Η ενέργειά του ούτε ηθική ούτε νόμιμη ήταν». Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του δεύτερου κατηγορουμένου Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της Siemens, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή. Την ίδια ώρα, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εκκρεμούσε σε βάρος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μ. Κουτσενρόιτερ με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ.

Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα του Μ. Κουτσενρόιτερ, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση Siemens, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του εφέτη - ειδικού ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της ανάθεσης της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, το γνωστό C4Ι. Η προσωρινή κράτηση είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο για σκέλος της ίδιας υπόθεσης.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα