«Προσχεδιασμένη η σύλληψη των στρατιωτικών!»

«Προσχεδιασμένη η σύλληψη των στρατιωτικών!»03.04.2018Παρασκήνιο

Ρουκέτες Καμμένου κατά Ερντογάν και φόβοι ότι μπορεί να τους κρατήσει στις φυλακές έως και 15 χρόνια

Ρεπορτάζ
Ανδρ. Κούτρας -Κατερίνα Κανάκ

Για «προσχεδιασμένη σύλληψη» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία μίλησε χθες -για πρώτη φορά- ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος,

εκφράζοντας φόβους ότι ο «αναξιόπιστος» και «τρελός» Ερντογάν, όπως τον χαρακτήρισε, μπορεί να τους κρατήσει έως και 15 χρόνια. Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά συμπλήρωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει σοβαρά προβλήματα και ότι, αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία, «θα απαντήσουμε αναλόγως».

Σε έντονο ύφος και με οξύτατους χαρακτηρισμούς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε στην Τουρκία, μιλώντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και (επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» την επομένη του επεισοδίου, που έκανε λόγο για τουρκική «ενέδρα» στον Εβρο) τόνισε: «Εκτιμώ ότι ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν». Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν βρει κάτι σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη, αλλά δεν αποκλείεται να «κατασκευάσουν».

«Δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν περιμένουμε να τους ρίξουν καμιά καμπάνα βαριά. Το χειρότερο είναι ότι, αν δείτε “Το εξπρές του μεσονυκτίου”, θα δείτε ότι αυτόν που ρίξανε στις φυλακές τού έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες» τόνισε ο κ. Καμμένος. Στη συνέχεια συσχέτισε την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τον Αμερικανό πάστορα, κάνοντας λόγο για απαγωγή του, και κατέληξε: «Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει έναν χρόνο, μπορεί να πάρει και 15 χρόνια η απελευθέρωσή τους».

Εστρεψε τα πυρά του κατά του Ερντογάν όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει γραμμή επικοινωνίας με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ερντογάν βγαίνει και βρίζει δημόσια πια τις ΗΠΑ και τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς, τι να επικοινωνήσεις μαζί του». Διέψευσε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε ότι υπάρχει μία ένταση και εξήγησε: «Η κατάσταση των στρατιωτικών τους δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος, η κατάσταση στην Αφρίν δεν είναι η καλύτερη που περιμένανε. Από εκεί και πέρα, ένας που έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια».

«Σε ετοιμότητα»

«Δεν εφησυχάζουμε» είπε ο Πάνος Καμμένος και σημείωσε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, αλλά δεν πρόκειται «να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου». «Οταν αυτοί προσπαθήσουν να το κάνουν, θα απαντήσουμε όπως πρέπει» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Αυτές οι αναφορές του υπουργού Εθνικής Αμυνας, πάντως, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και τα επικριτικά σχόλιά της.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ σε νέα παρέμβασή του από τη ΣΕΘΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ. «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Πάιατ, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας. Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά τις ελληνικές διμερείς προσπάθειες με Ισραήλ και Κύπρο, και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου.

Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι για τα περί «σουλτάνου»

Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι επειδή το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού χαρακτήρισε τον Ερντογάν «σουλτάνο» και ζητάνε και τα ρέστα, εμμένοντας στη συσχέτιση των υποθέσεων των οκτώ Τούρκων με τους δύο Ελληνες «ομήρους».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι «οι δηλώσεις αυτές δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος» σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Μαξίμου, στην οποία αναφερόταν ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών -θρασύτατα- μιλάει για «κατά το δοκούν» επίκληση του κράτους Δικαίου από την Ελλάδα και αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, ότι δεν έχει επιτρέψει την έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία.
Να επιδείξει «στιβαρότητα» απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας κάλεσε την κυβέρνηση η Μαρία Σπυράκη εξαπολύοντας βολές για το Σκοπιανό και, αιτιολογώντας την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν εκπροσωπεί το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ο κ. Καμμένος έχει καταστήσει σαφή τη διαφοροποίησή του».

Υπουργικό σήμερα υπό τον Τσίπρα για τα εθνικά

Τα εθνικά θέματα -μετά τη ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ- τίθενται σήμερα το πρωί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν, επίσης, το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και οι εξελίξεις στην οικονομία, ωστόσο η κρίση με την Τουρκία και η ΠΓΔΜ μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε αυτήν τη συγκυρία. Ειδικότερα, η τουρκική προκλητικότητα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται εκτός ελέγχου, εξαντλώντας τις ανοχές της ελληνικής πλευράς.

Ο «σουλτάνος» επιχείρησε «πονηρά» να συμψηφίσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, κάτι που υπογράμμισε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συμψηφισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό» σημείωσε σε αυστηρό τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος θα ενημερώσουν για τα εθνικά θέματα, ενώ ενημέρωση θα γίνει και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την οικονομία, δεδομένου ότι ο Απρίλιος θεωρείται καθοριστικός μήνας, καθώς στα μέσα του συνέρχεται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ενώ στις 27 η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιό της για την αναπτυξιακή στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα