Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έλαβαν την επιστροφή φόρου

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έλαβαν την επιστροφή φόρου17.07.2018Οικονομία

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή και δεν την έλαβαν την περασμένη Παρασκευή (αφορούσε 269.459 δικαιούχους επιστροφής, με συνολικό ποσό πληρωμής 80.900.000 ευρώ) θα πρέπει να...

...περάσουν μια βόλτα από την Εφορία, στο τμήμα Εσόδων, προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οφειλή που είχαν και δεν γνώριζαν, και να διεκδικήσουν την επιστροφή προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, οι βασικές περιπτώσεις δικαιούχων

που δεν πήραν χρήματα από την Εφορία ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα ανέγραφε το εκκαθαριστικό τους ήταν οι εξής:
• Οσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 μετά τις 20 Ιουνίου ή η εκκαθάρισή της είναι ακόμα υπό επεξεργασία (π.χ. για υψηλές επιστροφές φόρου ή ασυμφωνία στοιχείων μητρώου, όπως αλλαγή ταυτότητας).
• Οσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 πριν από τις 20 Ιουνίου, αλλά παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Αυτοί θα πρέπει πάνε απευθείας σε τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.
• Οσοι είχαν χρέος από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή που συμψηφίστηκε αυτομάτως με την επιστροφή.
• Οσοι είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
• Οσοι χρωστούν στο Δημόσιο πρόστιμα (από δικαστήρια, κλήσεις της Τροχαίας ή των Δήμων, αυθαίρετα κ.λπ.).

Ειδικά στις τελευταίες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να ελέγξουν στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν πώς προέκυψε η όποια οφειλή τυχόν δεν γνώριζαν (π.χ. κλήσεις από δήμους) και, αν μπορούν, να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα λεφτά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα